Tegyünk minden egyes élelmiszer-ipari terméket fenntarthatóbbá!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 14.

A UPL Hungary Kft. – alkalmazkodva a Covid-19 miatt kialakult sajátos, de egyre megszokottabbá váló korlátozott környezethez – a digitális térben tartotta meg az év elején termékbemutató konferenciáját.

A meghirdetett webináriumra nagy volt az érdeklődés, a résztvevőket Piyush Kumar ügyvezető igazgató köszöntötte. Az új weboldal és a 2021es, lapozható Termékkatalógus bemutatása után Véglesi János kereskedelmi vezető röviden ismertette a cég idei kereskedelmi csomag ajánlatait. Valovics Attila fejlesztőmérnök kezdte meg az újdonságok ismertetését. Kiemelte a benszulfuron-metil és metszulfuron-metil hatóanyagú XANADU WG gyomirtót, mely 2020 őszén kapott engedélyt a kalászos kultúrnövényeknél történő alkalmazásra. A fejlesztés során kombinációs partnert kapott, így ragadós galaj és pipacs ellen egyaránt komoly eredmények érthetők el vele. Így be is került a megújult búza komplett csomagba: SILWET STAR-ral történő együttes alkalmazása javasolt.

A RELIANCE is új terméknek számít, ugyanis ez az őszikalászos-gyomirtó készítmény is tavaly ősszel került az engedélyezett szerek listájára. Kétszikű gyomok ellen alkalmazható jó hatásfokkal, de az egyszikűek közül a nagy széltippan esetében is ajánlott. Kétkomponensű hatóanyaga (diflufenikán és flufenacet) gátolja a gyom fotoszintézisét és sejtosztódását. A gyártó a kukoricatermesztőket támogatja két új gyomirtójával: a DANEVA és a KALTOR kimondottan ebben a kultúrában alkalmazható célirányosan. A rovar- és gombaölő szegmens termékeit Major Viktória regisztrációs menedzser ismertette. A deltametrin hatóanyagú DELTAPHAR 25EC számos kertészeti és szántóföldi kultúrában engedélyezett, széles hatásspektrumú rovarölő szer. Előnyei közül ki kell emelni, hogy gyors hatású készítmény, mely sok kultúrában, eredményesen bevethető a rovarok ellen.

 

Talajművelés
A technológiai csomagok professzionális hatású komplex megoldásokat kínálnak (Fotó: UPL Termékkatalógus, 2021.)

 

A gombaölő szerek közül említette az azoxistobin hatóanyagú CHAMANE-t, mely sikeresen alkalmazható a kalászosok, a káposztarepce és egyes zöldségkultúrák területén. A fejlesztés és az alkalmazás során egyaránt megállapították, hogy a fungicid hatása mellett a kezelt kultúrnövényeknél kedvező élettani változást indít be, ennek eredményeként a növény hosszabb élettartammal bír, illetve jobb tápanyagfelvételt biztosít. Alkalmazásakor az EMERALD-dal együtt történő kijuttatása javasolt, így hatása magasabb szinten érvényesül.

Repcében hosszú hatástartammal alkalmazható a kétkomponensű EVITO T, amely elsősorban a fehérpenészes rothadás elleni védekezést segíti. Két hatóanyagának köszönhetően gyors hatású, de hosszan tartó védelmet biztosít a növénynek.

A növényvédelemben meghatározó szerepet játszó cég fontos szegmense a csávázás, a terület kiemelt termékeit Vados Csaba termékfelelős ismertette. A talajlakó kártévők elleni fellépésben segít a cipermetrin hatóanyagú SIGNAL 300 ES, melynek nagyon erős kontakt hatása van. Jelenleg a kalászosokban az egyetlen engedélyokirattal rendelkező rovarölő szeres csávázószer. A jó tőszámbeállítást segíti a RANCONA termékcsalád két készítménye, a 15 ME és a i-Mix. Hatóanyaguk az ipkonazol, mely a RANCONA i-Mix esetében imazalillal egészítettek ki. Mindkettő rugalmasan felhasználható, alacsony hőmérsékleten is jól működnek, széles hatásspektrummal bírnak. Mikroemulziós technológiával készülnek, ezáltal nagyobb biztonságot nyújtanak a vetőmagra, a felhasználóra és a környezetre nézve egyaránt. A cég új programjának középpontjában a repce áll. Nádudvari Éva marketingvezető ismertette a világszinten bevezetett PRONUTIVA projektet. A rendszer olyan technológiát biztosít a növénytermesztésben, mely a hagyományos biológiai védekezést ötvözi a modern növénytáplálási eljárásokkal, ezáltal biztosítja a gazdáknak a magas hozamot, miközben a termények beltartalmi értéke is növekszik. A kísérletek bizonyítják a technológia eredményességét: a kezelt területről hektáronként 600 kg-mal több termény takarítható be, melynek olajtartalma 1,4%-kal magasabb a hagyományos eljárással termesztett repcéhez képest.

 

Termékkatalógus
Az UPL OpenAgTM „Termékkatalógus 2021.” kiadványa online elérhető a http://novenyvedelem.eu/katalogus_2021/ linken.

 

A csávázószerek technológiai csomagban is elérhetők, ezáltal professzionális hatású és formulációjú gombaölő vagy a talajlakó rovarkártevők elleni fellépést segítő csávázószerhez juthatnak a termelők.

 

Barna Ferenc