fbpx

Talajjavítás – eredményes, intenzív termelés

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 04.

A mész, a kén és a folyékony szerves talajjavító

Az egyre szélsőségesebb időjárás, a növekvő inputanyagköltségek rákényszerítenek bennünket, hogy a növénytermesztés alapját képező föld minőségét ne hagyjuk tovább romlani, sőt, javítsuk azt.  Talajaink nem egy-két év alatt romlottak el, ezért „megjavításukra” is időt kell szánni!

Néhol a túlzott savanyodás, máshol a lúgosodás, egyes helyeken pedig a termőréteg eltűnése okoz gondot. Más és más termékek, technológiák kellenek a rendbetételhez, miközben egyre nagyobb hatékonysággal termelni is kell. A VulcanAgro Kft. termékfejlesztéseinek alapelve a talajjavítás, amire termékeinket már sok ezer hektáron használják.

 

Savanyú, mészhiányos talajok javítása

Savanyú talajon talán az egyik legegyszerűbb megoldás a mész szórása. De vajon mennyi az elégséges és a hatásos mennyiség, és mit fogunk tapasztalni, ha meszezünk? A leghatásosabb terméket és a kijuttatási mennyiséget csak a talaj paraméterei alapján lehet egzakt módon meghatározni. Egy azonban biztos: tiszta hatóanyag-tartalmú, granulált meszet érdemes szórni, és ezt ismételni két-három évente.

VulcanAgro savanyú talaj
Vulcan Balance GS – kén- és mészpótlás egy menetben, akár állományban is

Javasolt dózis: 200-500 kg/ha/év

A mésszel együtt azonban érdemes a ként is kijuttatni, így nem kell nagyon talajsavanyító kénes és drágább nitrogén-műtrágyákat használni. Amit megspórolunk, azt pedig talajjavítóra tudjuk fordítani. A Vulcan Balance GS (CaCO3: 76-80%, SO4: 30-36%) akár vetés előtt a talajba, de állományba is kijuttatható.

VulcanAgro granulátum

Vulcan Balance G és GS granulált talajjavító anyagok már 39.990,- Ft/tonna ártól.*

 

Lúgos, meszes talajok javítása

Egyre nagyobb gond a meszes-karbonátos talajok túlzott lúgosodása, azaz emelkedő pH-értéke. Az ilyen talajon gyengén hasznosul a foszfor, a sok kalcium elnyomja a kálium, a magnézium, a mikroelemek felvételét. Az itt termesztett növények általában súlyosan kénhiányosak. Az ilyen talajokat érdemes nagy mennyiségű, granulált elemi kénnel javítani.

mútrágyázás

 

A kén részben a növények tápanyagává válik, részben pedig kénes savakká alakul a talajban. 2-3 év után már szemmel láthatóan javul a növények tápanyag ellátottsága, a kijuttatott inputanyag hasznosul. Az elemi kén gázosodik a talajban, ezáltal kevesebb lesz a pocok, a vadkár is csökkenthető. Konvencionális és ökológiai gazdálkodásban egyaránt használható.

mútrágya

Vulcan Profi S80: granulált elemi kén

Talajjavító, vadriasztó és „talajfertőtlenítő” is lehet.

Javasolt dózis: 100-500 kg/ha

Év végi akció: 169 Ft/kg + ÁFA ártól*

vadkár

 

Kimerült, alacsony szervesanyag-tartalmú talajok javítása

Talajaink tápanyagmérlege negatív, az intenzív talajművelés, a drasztikus klímaváltozás pedig tovább csökkenti annak biológiai aktivitását, víz- és tápanyag-szolgáltató képességét. Szerves anyagot kell kijuttatni, és ezzel együtt életet lehelni ezekbe a talajokba! A Vulcan Power folyékony, a melaszhoz hasonló, tápanyagokat és cukrot tartalmazó termésnövelő. Talajba juttatva nemcsak nagy mennyiségben vagyunk képesek vele tápanyagot pótolni, de cukrain szaporítjuk a talaj mikroorganizmusait.

permetező
A Vulcan Power hagyományos permetezővel kijuttatható. Önállóan vagy emelt NPK tartalommal is rendelhető. Év végi akció: 44.900,- Ft/tonna +ÁFA ártól*

 

Ha szilárd NPK helyett vagy mellett Vulcan Power-t vagy Vulcan Folyékony Szerves NP-t használunk, a talaj is javulni fog, így többet és jobb minőségben tudunk termelni. A szélsőséges körülmények – aszály, késői fagy, hideg talaj, túlzott kimosó csapadék – sem okoznak jelentős termésveszteséget. A Vulcan Power-t is használhatjuk hagyományos vagy biogazdálkodásban. Kijuttathatjuk talajra nagy mennyiségben, de kiváló lombtrágya, tapadásfokozó is egyben.

 

fagytűrés
A Vulcan Power növeli a növények fagy- és aszálytűrését

Sokféle talajon termelünk, amelyek számos problémával küzdenek. Segítsük őket, hogy magukra találjanak, és akkor azok is segíteni fogják a termelésünket! Az egészséges talajban növényeink is aktívabb kapcsolatba kerülnek az ott lakó gombákkal, baktériumokkal. Tápanyagul szolgálnak egymásnak, amit így nem kell drága pénzen kijuttatnunk.

 

VulcanAgro Kft.

*A cikkben szereplő akciós árak nem minősülnek ajánlattételnek. A pontos részletekről érdeklődjön szaktanácsadóinknál, a VulcanAgro Kft. kereskedelmi partnereinél vagy a központi irodánál.

VulcanAgro

VulcanAgro Kft.
E-mail: [email protected]
web: www.vulcanagro.hu
Tel: +36 70 905 5000