fbpx

Az öko legyen öko, még ha minősítő állomás is

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 14.

Megszerezte az ökológiai minősítést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fertődi Fajtakísérleti Állomása. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a hatóság az ökológiai gazdálkodás elvei alapján beállított kísérleteket végezzen, valamint hatékonyan vizsgálhassa az ökológiai gazdálkodásra különösen alkalmas fajtákat.

Előadó
A célkitűzései között szerepel az ökológiai vetőmagpiac és – takarmány hazai fellendítése is (fotó: Nébih)

Öko vetőmag adatbázis

A Nemzeti Cselekvési Terv az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért célkitűzései között egyaránt szerepel az ökológiai vetőmagpiac és az ökológiai takarmány-hozzáférés hazai fellendítése, mely feladatokat az Agrárminisztérium megbízásából a Nébih fogja megvalósítani. A hivatal által kezelt öko vetőmag adatbázisban jelenleg 13 faj (többnyire zöldségfajok) 22 fajtája található.

Magyarország termőterületének mintegy 0,04%-án zajlik ökológia vetőmag-előállítás, az elmúlt 5 év adatai szerint 20 faj 50 fajtáját állítják elő 1300-2200 hektár nagyságban.

Fontos a helyes fajtaválasztás

Az ökológia gazdálkodás során különösen fontos szerepe van a helyes fajtaválasztásnak. Olyan jó ellenálló képességgel rendelkező fajtákat kell előtérbe helyezni, amelyek kisebb kártétel mellett is jól teremnek. Szintén mérvadó, hogy jó legyen a gyomelnyomó képességük, valamint jól tűrjék a mechanikai gyomszabályozást is.

További meghatározó kritérium még, hogy a kiválasztott fajta toleráns legyen a kiváló termésmennyiség eléréséhez szükséges tápanyag-utánpótlással és az aszállyal vagy akár a nagy mennyiségű csapadékkal szemben is.

Kalászos
Az ökológia gazdálkodás során különösen fontos szerepe van a helyes fajtaválasztásnak (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az első ökológiai fajtakísérleti állomás

Annak érdekében, hogy teret és lehetőséget kapjanak az ökológiai gazdálkodás elvei alapján beállított kísérletek, valamint olyan fajták vizsgálatai, amelyek ökológiai gazdálkodásra különösen alkalmasak a Nébih fertődi Fajtakísérleti Állomásának teljes, csaknem 20 hektáros területére megszerezte az öko minősítést.

Ennek köszönhetően a jövőben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas fajták vizsgálata az első ökológiai fajtakísérleti állomáson történhet majd Fertődön. A fajtavizsgálaton túl a Nébih szakemberei információkkal és a fajtaválasztásban történő segítségnyújtással is támogatják az ökológiai gazdálkodókat. 

A hivatal elnyerte a Vidékfejlesztő ProgramVP4-11.1.1.-11.2.1.-21 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” pályázatát. A támogatás számottevő segítséget jelent a szükséges további fejlesztések, beruházások végrehajtásában.

Forrás: Nébih/Sajtóközlemény