fbpx

Ígéretes őszi búzafajtákat teszteltek ökotermesztésre

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 04.

A következő években nőni fog az őszi búza termesztése az ökológiai területeken; eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek – tudtuk meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség nyilatkozatából.

 

Kalászos naplementében
Az ökobúza hazai fogyasztásának növekedése várható a szakemberek szerint (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Az ökotermesztésbe bevont területek intenzív növekedése várható

A KSH aktuális adatai alapján a 300 ezer hektár körüli ellenőrzött ökológiai területből az élelmezési célú gabonafélék több mint 40 ezer hektárt fednek le, ennek jelentős részén őszi búzát és tönkölyt termelnek.

A Mikó Péter, az Agrártudományi Kutatóközpont nemesítője, a Vetőmag Szövetség Ökológiai Vetőmag Munkacsoportjának elnöke szerint várható, hogy az ökológiai termesztés keretében, gabonafélékkel művelt területek mérete növekedni fog a közeljövőben.

A hazai öko kalászos gabona jelentős részét most még feldolgozatlanul exportálják, ám a kézműves pékségek terjedése, vagy az áruházláncok választékának ilyen irányú bővítése új termékláncok kialakulását hozta magával, és ez a hazai ökobúza itthoni fogyasztását is ösztönzi. Ezért a learatott búzából évről-évre egyre nagyobb mennyiség kerül a hazai malmokba, illetve onnan a magyar fogyasztók asztalára – tette hozzá.

 

Szükség van a megfelelő fajtákra

Ahhoz, hogy az egyre növekvő érdeklődésnek örvendő ökológiai gazdálkodás sikere és térnyerése hosszútávon fenntartható és növelhető legyen, a gazdáknak szükségük van az ökológiai gazdálkodási gyakorlathoz legjobban alkalmazkodó, és a leghatékonyabban termeszthető növényfajtákra.

A tavaly ősszel elindított ökobúza fajtateszt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet már évek óta futó on-farm tesztjeivel kiegészülve segítheti az ökogazdákat abban, hogy a számukra legmegfelelőbb fajtát kiválaszthassák.

A kisparcellás fajtakísérlet egyúttal a vetőmag-forgalmazóknak is fontos, mert annak eredményei alapján tudják meghatározni, mely fajtából lehet szükség ökológiai minősítésű fémzárolt vetőmagra a következő években.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc