fbpx

Megoldás a tőzeg pótlására – a kulcs a letermett komposzt

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 01.

Új megoldást dolgoznak ki a gombakomposzt újrahasznosítására a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai uniós támogatással – adta hírül a felsőoktatási intézmény közleményében.

 

Gombakomposzt előállítása.
Hetente több ezer tonna letermett gombakomposztról kell gondoskondi, az újrahasznosítással ez a gond is kiválható (Fotó: Új Champignons Kft.)

 

A projekt célja a takaróföld előállítása

A közlemény szerint a magyarországi és európai tőzegbányák kimerülése, valamint a tőzeg bányászatának környezeti problémái miatt a kutatók évek óta keresik a gombatermesztés során használt, jó minőségű takaróanyag előállítására alkalmas lehetőségeket.

A programban résztvevő szakemberek kiváló vízmegtartó képességű takaróföld előállítására tesznek kísérletet a már egyszer hasznosított gombakomposzt mikrobiálisan irányított újrakomposztálásával.

A kutatók elsőként felmérik a letermett komposzt természetes újrakomposztálódási folyamata során lezajló fizikai, kémiai és mikrobiológiai változásokat. A természetes újrakomposztálódási folyamat során vett mintákból mikroorganizmusokat – baktérium és gombatörzseket – izolálnak, melyeket fajszintű molekuláris azonosítás után törzsgyűjteményben helyeznek el. A kiválasztott baktérium- és gombatörzsek fermentációs körülményeinek optimalizálását követően termék-prototípusokat hoznak létre. Az eredményként kapott takaróföldet pedig gombatermesztési kísérletekben tesztelik.

 

A Magyarországon hetente közel kétezer tonna letermett gombakomposzt van

A letermett, nagymennyiségű komposzt újrahasznosítása a gazdasági eredmények mellett jelentős környezeti előnyökkel is járna. A gombatermesztésben a legújabb uniós direktíva alapján 2030-ig kellene elérni az alapanyagok és végtermékek, melléktermékek visszaforgatását, illetve más irányú hasznosítását.

A 2024 végéig tartó, 596 millió forint költségvetésű projekt megvalósításához 414,6 millió forint támogatást nyertek el a konzorcium tagjai a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alaptól.

Az egyetemnek és a vállalkozásnak nem ez az első közös projektje a gombatermesztés témában.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc