fbpx

656 millió támogatás biológiai védekezés kidolgozására

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 24.

Új módszert dolgozták ki a gombatermesztésben, mely a biológiai védekezésen alapul. A közel 900 milliós projekt 656 millió forint uniós támogatással valósult meg.

 

Csiperketermesztés
A hazai gombafogyasztás alakulása éves bontásban (Infografika: MTI)

 

Kutatás-fejlesztési program a biológiai védekezés technológiájának kidolgozására

Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai és az Új Champignons Kft. szakemberei a közel 900 millió forintos összköltségvetésű projektben – amelyhez 656 millió forint uniós támogatást kaptak – dolgoztak együtt.

Azt vizsgálták, miként alkalmazható az ökológiai szemlélet a gombatermesztés és -feldolgozás minden fázisában. A komplex kémiai, higiéniai, kórtani felmérések eredményeit szintetizálva a csiperkegomba-termesztés új, innovatív, biológiai védekezésen alapuló technológiáját dolgozták ki.

 

Monitoring rendszer is kapcsolódik a kutatáshoz

Egy digitális képelemzésen alapuló kórokozó- és kártevő-monitoringrendszer is a projekt részét képezi.

A termesztéstechnológia korszerűsítésével olyan gombaalapú funkcionális élelmiszertermékeket fejlesztettek, amelyek kedvező táplálkozás-élettani hatásokkal rendelkeznek. A kidolgozott dúsítási eljárások eredményeként emelt mikroelem- és D-vitamin tartalmú gomba, valamint gombaőrlemények előállítása is lehetővé vált.

 

Gombafogyasztás Magyarországon
Az ökológiai szemléletet a mezőgazdaság minden szegmensébe, így a gombatermesztésbe is be kell vinni (Fotó: Új Champignons Kft.)

 

A gombaszúnyog elleni védekezés fénycsapdás újításairól korábban már adtunk hírt agrárportálunkon.

 

Forrás: MTI