fbpx

High-tech megoldások segítik a térség agrárfejlesztését

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 06.

A legkorszerűbb agrárdigitalizációs megoldásokra építve segítette a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség agráriumának fejlesztését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem saját tudásbázisát is a közösbe adva a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel és az Agrárközösség Kft.-vel együttműködve.

Kiadvány a programról, drónos címlappal
A szakmai munka keretében megvalósult mintaprojektek lehetnek jó gyakorlatok is

A 2022. április 1. és 2023. május 31. között futott a projekt

A program célja az volt, hogy elősegítsék a high-tech mezőgazdasági technológiák elterjesztését, valamint ehhez kapcsolódó szaktanácsadást valósítsanak meg a térségi gazdálkodók számára.

A szakmai munka keretében több mintaprojekt is megvalósult a térségben, többek között egy szántóföldi növénytermesztéssel és egy kertészettel foglalkozó gazdaságot bevonva. Ez a munka lényegében modellezte azt, ami az elkövetkező időszakban egész Magyarországon megvalósulhat, erősítve a fenntarthatóságot, a versenyképességet, az élelmezésbiztonságot és az önrendelkezést.

Korszerű eszközbeszerzések támogatták a hatékony termelést

Mint arra dr. Gyuricza Csaba rektor a projekt záró sajtótájékoztatóján rámutatott, a mezőgazdaságot érintő környezeti-gazdasági kihívások időszakában különösen nagy segítséget jelentett, hogy a projekt keretében nyolc permetező és felmérő drónt, valamint különféle szenzorokat és adatelemző szoftvereket szereztek be. Ezeket a térség gazdálkodói saját igényeikre szabottan, ingyenesen vehettek igénybe a hatékonyabb termelés érdekében. Ezen eszközök mezőgazdasági felhasználása mind a monitoring, mind az operatív feladatok ellátásában növekvő jelentőséggel bír, hiszen gyors, azonnali felméréseket és kezeléseket tesznek lehetővé a különböző növénykultúrák tekintetében, taposási kár nélkül.

A multispektrális kamerákkal végzett drónos felmérések révén például gyorsan számszerűsíthető a vizsgált tábla növényeinek kondíciója, melynek köszönhetően a gazdák differenciáltan csak oda juttathatnak ki tápanyagot vagy növényvédőszert, ahol arra valóban szükség van. A drónok használatával ugyanakkor feltárhatóak a felszín legkisebb egyenetlenségei is, amelyek sokszor megnehezítik a tábla művelését, megváltoztatják annak vízgazdálkodási tulajdonságait és hatással lehetnek a növényállomány homogenitására is.

Az ivóvíz és az élelmiszer a következő időszakban stratégiai fontosságú

Süli János országgyűlési képviselő beszédében azt hangsúlyozta, hogy az ivóvíz és az élelmiszer a következő időszakban stratégiai fontosságú lesz a nemzetgazdaság számára.

Az agrárinnovációk és a térségben zajló infrastrukturális fejlesztések azonban kiemelkedő segítséget jelentenek abban, hogy a térség még erősebb szerepet töltsön be a gazdasági vérkeringésben.

Az agrárfejlesztési program jó gyakorlattá válhat

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője, Grónay Andrea rámutatott, a térségben rendkívül jelentős a mezőgazdasági tevékenység, melynek fókuszában a gyümölcs- és zöldségtermesztés, az állattenyésztés, a vadgazdálkodás és a borászat áll.

Amennyiben a megfogalmazott innovatív javaslatok adaptációja révén a térségi életszínvonal, illetve a települések és az agrártermelés versenyképessége valóban növekedésnek indul, úgy a hazai vidék fejlesztésének jó gyakorlatává válhat ez a térségi agrárfejlesztési program.

Forrás: Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.