fbpx

Az agrártermékek értéke, piaca feldolgozással növelhető

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 02.

Fontos fejleszteni, hatékonyabbá, modernebbé tenni az agrártermékekre épülő élelmiszeripart – hatmilliárd forint keretösszegű pályázattal támogatják ennek a területnek a technológiaváltását.

Alma, logisztika

300 millió és 500 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatás

A pályázat ismertetését Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára és Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára közös tartott sajtótájékoztató keretében hajtotta végre.

A GFM államtitkára ismertette, hogy a 300 millió és 500 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatásra október 12-e és 26-a között lehet beadni a jelentkezéseket, az elnyert támogatás a fejlesztés 70 százalékát is kiteheti, a 30 százalékos önerő egy része pedig hitel is lehet.

Nobilis Márton kiemelte: az élelmiszeripar stratégiai ágazat, itt is kellenek nemzeti bajnokok, akik képesek exportálni és a hazai piacot is ellátni, nekik pedig szükségük van beszállítókra.

Fábián Gergely hangsúlyozta, a 2021-es első Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BP) sikeres volt, 57 projekt áll megvalósítás alatt 23 milliárd forint értékben. Példaként említette, hogy egyebek közt napelempark, hűtőtárolófejlesztés, gyártósorfejlesztés valósult meg. Az első kiírás sikere is mutatja, hogy a programot folytatni kell – jelentette ki.

A most kiírt pályázat támogatja:

  • új eszközök beszerzését;
  • új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítását;
  • információs technológia-fejlesztést;
  • gyártási licenc –, gyártási know-how vásárlását;
  • immateriális javak beszerzését;
  • ingatan- és infrastrukturális beruházását;
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológia telepítését.

A támogatási kérelmet benyújthatják vállalatok, konzorciumok.

Az ÉLIP BP pályázatot a Gazdaságfejlesztési Minisztérium felügyelete alatt lévő Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. bonyolítja le. A programról további információ érhető el a közhasznú társaság honlapjának aloldalán.

A feldolgozás szintjének és minőségének növelésével erősebb lehet a piaci jelenlét

Az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte, fontos, hogy fejleszteni, hatékonyabbá, modernebbé tegyék az élelmiszeripart, és ehhez a mostani beszállítói pályázat is hozzájárul.

Nobilis Márton államtitkára szerint, ha növelik a hatékonyságot az élelmiszeriparban, akkor sokkal erősebben lesznek jelen a magyar élelmiszerek a hazai boltokban. Korábban az élelmiszerláncokkal volt egy megállapodás, hogy minél több magyar terméket árulnak. Ezzel szemben az látszik, hogy egyre inkább a kevésbé biztonságos import termékek felé terelik a beszerzésüket – tette hozzá.

Az Agrárminisztérium képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy tavasszal indul a Vidékfejlesztési Operatív Program is, amely a korábbi 468 milliárd forint helyett 750 milliárd forintot irányoz elő élelmiszeripar fejlesztésre.

További pályázatokkal, támogatásokkal kapcsolatos híreink elérhetők mezőgazdasági szakportálunkon.

Forrás: AM Sajtóiroda