fbpx

Újabb üzleti kapcsolatok az alapjai az agrárium fejlődésének

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 09.

A jelenlegi külpiac megerősítése mellett újabb üzleti kapcsolatok és együttműködések elősegítésével a hazai agrárvállalkozások támogatása – határozta meg az agrártárca célját Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a hazánk külföldre akkreditált misszióvezetőinek tartott tájékoztatóján.

Méz
A méz az exportfejlesztés egyik kiemelt területe a búza mellett (fotó: Pelsőczy Csaba)

Diplomáciai úton is kap támogatást a mezőgazdaság

A magyar agrárium helyzetéről, az agrár-külkereskedelem és a nemzetközi együttműködés eredményeiről, jövőbeli elképzelésekről, kitűzött célokról adott tájékoztatást hazánk külföldre akkreditált misszióvezetőinek.

Az agrártárca célja a korábbi külpiaci kapcsolatok megtartása és megerősítése mellett újabb üzleti kapcsolatok és együttműködések elősegítése a hazai agrárvállalkozások és a külföldi cégek között. A Külgazdasági és Külügyminisztériumban megtartott eseményen Farkas Sándor ehhez kérte a jelenlévő diplomaták segítségét.

A támogatások által exportképesebb lesz az ágazat

A 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. Ennek köszönhetően a Közös Agrárpolitika (KAP) átmeneti éveinek mondott 2021-ben és 2022-ben nagyszabású beruházási programok indultak.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat támogató felhívásoknál több mint 11 ezer pályázat részesült 1452 milliárd forintot meghaladó támogatásban 2021 óta. Így jó reményünk lehet arra, hogy a korábbinál háromszor több forrással az élelmiszeripar, azon belül a tejfeldolgozó-üzemek, a húsüzemek, a konzervgyárak, hűtőházak meg tudnak újulni. A fejlesztések hatására az élelmiszerágazat exportképes, magasabb feldolgozottságú árualapot teremthet. „Lesz tehát elég külföldön eladható magyar termék” – tett ígéretet az államtitkár a hazánkat külföldön képviselő szakembereknek.

Az exportfejlesztés kiemelt területei: a búza és a méz

Farkas Sándor az elmúlt év agráriumát érő nehézségek felvázolása kapcsán szólt két termékkörről, a búzáról és a mézről, amelyek az exportfejlesztés kiemelt területei, ebben is számít az agrártárca a külképviseletek segítségére.

Hangsúlyozta, hogy a hazai méhészetnek most rendkívül nagy szüksége van az export erősítésére és új piacokra való kijutásra, mivel jelenleg a hagyományos értékesítési csatornák szinte teljesen bedugultak az Európai Unióba dömpingszerűen érkező kétes minőségű mézek miatt, melyek a felvásárlási árakat is letörik 30-40 százalékkal.

A gabonakereskedelemben észlelhető piaci zavarok kapcsán megemlítette, hogy a szolidaritási folyosók nem megfelelő működése is jelentősen csökkentette a gabonaárakat. Az érintett tagállamok – Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia – közös fellépését követően az Európai Bizottság 2023 májusától szeptember 15-ig megtiltotta az ukrán kukorica, búza, napraforgó és repce piacra kerülését az Ukrajnával szomszédos tagállamokban, miközben a tranzitszállításokat továbbra is engedélyezi. A helyzet megoldása érdekében Magyarország a másik 4 tagállammal közösen gyakorol nyomást a Bizottságra az intézkedés 2023. december 31-ig történő meghosszabbítás érdekében. Javasoltuk továbbá, hogy az EU nyújtson pénzügyi támogatást a tranzit szállítási költségekhez.

Közös felelősség és érdek, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek visszatérjenek hagyományos exportpiacaikhoz és eljussanak a rászoruló harmadik országokba. Az agráriumot érintő egyes területeken a nemzetközi együttműködések elmélyítésében, újak kezdeményezésében és megvalósításában az Agrárminisztérium a továbbiakban is számít a külföldön dolgozó diplomatákra.

Forrás: AM Sajtóiroda