fbpx

Most már szamárnak is jó lenni az unióban?

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 09.

Szamár tartására és gondozására vonatkozó szabályozási rendelkezések tagállamonként eltérőek, csak kevés tagországban fogadtak el külön jogszabályokat ezen állatok és hibridjeik védelméről. Most egy uniós útmutató javíthatja a szamarak általános jóléti helyzetét.

Szamár
Sokoldalúan alkalmazzák a szamarakat az uniós gazdák (fotó: Pixabay)

Európa-szerte a szamarak tartásának célja változik:

  • munkaállat;
  • háziállat;
  • szabadidős tevékenységekhez alkalmazzák;
  • terápiás állatként is funkcionál;
  • tartják húsáért és tejéért.

Lehetetlen pontosan meghatározni, hogy hány szamarat tartanak az EU-ban

Nehéz teljes bizonyossággal megállapítani, hogy mennyi szamarat tartanak az Unióban. A FAO öt évvel ezelőtti becslése szerint 251 000 állatról lehet szó. Mivel a hivatalos adatbázisok nem számolnak be a különböző gazdaságok specializációjáról (azaz a húsról, a tejről), szinte lehetetlen pontosan meghatározni, hogy hány szamarat tartanak különböző célokra.

Egyes tagállamokban az illetékes hatóságok és/vagy az érdekelt felek már kidolgoztak útmutatásokat is, de eddig nem volt egységes uniós normatíva a témában. Most úgy gondolták közösségi agrárszakemberek, hogy egy uniós útmutatóval járulnak hozzá a szamarak jólétének fokozásához.

Az EU állatjóléti platformja által elkészített útmutató magyar változata elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján, segítséget nyújt az állatok helyes tartásához és használatához, így a szamarak általános jóléti helyzetéhez itthon is.

További állattenyésztéssel kapcsolatos híreinket elérheti portálunk tematikus rovatában.

Forrás: NAK