Új megoldás 2021-ben a napraforgó állományszárítására

A napraforgó vetésterülete 600-700 ezer hektár között változik Magyarországon, ez a 3. legnagyobb területen termesztett növényünk. Állományszárítása fontos elem a termesztéstechnológiában.

 

Napraforgó deszikkálás

 

A deszikkálás nagy múltra tekint vissza, a hatóanyagok területén sok a változás. Például a diquat-dibromid hatóanyagot tartalmazó készítmények felhasználási engedélyét 2019. májusában visszavonták, ezeket már csak szükséghelyzeti engedéllyel lehet használni.

 

Mire számíthat a jövőben az a termelő, aki szeretné a napraforgóját gyorsan, időben és tisztán betakarítani?

A szerkivonások ellensúlyozására az FMC-Agro új lehetőségeken dolgozik. Ennek első lépéseként 2021-ben szükséghelyzeti engedéllyel bevezetésre kerül napraforgó-deszikkálásban az Aurora® 40 WG kontakt, perzselő hatású szer. Ennek alátámasztására 2019-2020-ban 4 helyszínen végeztünk összehasonlító kísérleteket.

Bárándon a KITE Zrt. fejlesztő munkatársaival vizsgáltuk az Aurora® 40 WG betakaríthatóságra gyakorolt hatását, melyről a lenti összefoglaló videó készült:

 

Velencén a Fejér Megyei KH Növény- és Talajvédelmi Osztály által végzett kísérletben az Aurora® 40 WG 225 g/ha + Trend® 0,1% dózisban 3,75 t/ha-os, az Aurora® 40 WG 300 g/ha + Trend 0,1% dózisban 3,87 t/ha-os termést eredményezett. Előbbi kezelés 280 kg-mal, utóbbi 400 kg-mal több betakarítható termést jelentett a standard 2 l/ha dózisú diquat-dibromid kezeléshez képest. Az Aurora® 40 WG-vel végzett állományszárítás a betakaríthatóság minőségét javította.

 

Termésátlag (t/ha) és kaszatnedvesség alakulása
Termésátlag (t/ha) és kaszatnedvesség alakulása (Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztály, Velence, 2020.09.11.)

 

A vizsgálat rávilágított arra is, hogy az Aurora 40 WG 300 g/ha +Trend 90 0,1%-os dózisa 17 nappal a kijuttatás után 6,74%-os szintre csökkentette a kaszat nedvességtartalmát. Ez a kezelés a standard 2 l/ha dózisú diquat-dibromidhoz hasonló állományszárítást biztosított. E kísérlet is alátámasztotta, hogy az Aurora 40 WG 225-300 g/ha-os dózisban hatékony megoldás a napraforgó-állományszárításban.

Vizsgálati eredményeink azt is alátámasztották, hogy az Aurora® 40 WG készítménnyel végzett kezelés után a növényvédőszer-maradék az előírt határérték alatt maradt, így étkezési napraforgóban is jól használható.

Az Aurora® 40 WG felhasználható étkezési és takarmánynapraforgóban betakarítás előtti állományszárításra 2021. augusztus 15-től szeptember 30-ig. Kijuttatása hidas traktorral engedélyezett, dózisa 225-300 g/ha a napraforgó vegetációs zöldtömegének függvényében. Az ajánlott vízmennyiség 300-400 l/ha. A kezeléseket a napraforgó betakarítása előtt 3 héttel, a kaszatok 20-30%-os nedvességtartalmánál kell elvégezni. É.v.i.:21 nap.

 

FMC technológiai ajánlat

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.