fbpx

A lengyel alma termésmennyisége elmarad a tavalyitól

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 02.

Lengyelországban az idei almatermés mennyisége elmarad az előző évtől, de a minősége jó, és az exportfajtákból terem annyi, hogy a szokásos lengyel mennyiség eljusson a nemzetközi piacra.

Lengyel alma
Jó minőség lesz idei almatermés Lengyelországban (fotó: Rajpol/Archív)

Jó a minőség, a szokásos export biztosított

Lengyelországban a teljes almatermés viszonylatában megközelítőleg 11 százalékkal kisebb lesz a hozam, mint az előző termelési évben, de a gazdák elégedettek a minőséggel – vázolta fel a helyzetet Dominik Woźniak, az almaexportra szakosodott Rajpol kereskedelmi vezérigazgatója.

A legnépszerűbb exportfajták mennyisége azonban hasonlóan alakul a többéves átlaghoz, tehát jelen lesz a nemzetközi piacon a lengyel alma. A szakember szerint kedvező, hogy a termés „minősége meglehetősen ígéretesnek tűnik”.

A munkaerővel kapcsolatos kihívások továbbra nyomasztják az ágazatot

A rendelkezésre álló munkaerő hiánya jelenti számunkra a legnagyobb kihívást ebben a szezonban. Ez nem korlátozódik az idei évre, sajnos a következő években is jelen lesz ez a kihívás. Ez azt jelenti, hogy tartós megoldásra van szükségünk, például a különböző folyamatok automatizálására” – mutatott rá az ágazat egyik jellemző problémájára és a megoldásra a vezérigazgató.

A lengyel cég tervei szerint növeli piaci részesedését Európában, de eközben új területeket is megcéloz. A tengerentúlra is exportálni fognak, konkrétan Indiát és Dél-Amerikát említette a szakember, mint potenciális piacot, de megjelennek néhány új ázsiai térségben is, például Thaiföldön, Malajziában és Indonéziában.

A Rajpol képviselője kifejtette: a tavalyi olasz és francia alacsonyabb almatermelés lehetővé tette, hogy bebizonyítsák, a lengyel alma tudja az elvárt minőséget, és a lengyel mezőgazdaság és exportvállalatok biztosíthatják az elvárt mennyiséget a nemzetközi piacona.

Forrás: FreshPlaza