fbpx

Vadkár: nyulat, rágcsálót is távol tart az ultrahang

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 09.

Papp József két berendezéssel kezdte a Doxmand védelmi rendszer kiépítését, aztán folytatta…

Észak-Magyarország néhány területén nem is elsősorban a nagyvadak, hanem például a nyulak, a ludak okozzák a legtöbb, legbosszantóbb károkat a növénytermesztőknek. A körösszakáli Papp József addig kereste a megoldást, amíg megtalálta az ultrahangos technológiában, és azóta már a gazdaság körüli rágcsálóinváziót is a Doxmand berendezéseivel tartja távol.

 

Vadnyúl

 

Falta, kóstolta – 15-20 százalék kár

A Berettyó és a Sebes-Körös közé zárt térségben, Körösszakál vidékén a szántóföldi és kertészeti növénytermesztők nemcsak őzek, szarvasok és vaddisznók kártételével találkoznak, hanem a kisebb fajták jelenlétével is számolniuk kell. A környéken ráadásul sok a védett fás-ligetes szeglet, a víz­csatorna, így kifejezetten kedvelt fészkelőhelye ez az állatoknak. – Nálunk különösen a napraforgóban tapasztaltuk a nyúl károkozását. Elvetettük a magot, aztán láttuk a kelő, 5-8 centi­méteres állományban, hogy 5-10 nyúl csak úgy szabadon, szinte óvatosság nélkül ugrál a táblán, ide-oda belekap, falja, kihúzza, de aztán máris otthagyja a megkóstolt növényt… Egykettőre kialakul a 10-15 százalékos kártétel – mondja a bő 50 hektáros gazdaságában klasszikus szántóföldi növényeket termesztő Papp József. Mindezt úgy, hogy ő aztán nem vádolható azzal, hogy hanyagolná a táblái ellenőrzését. – Nemcsak a lelkiismeretem megnyugtatása végett járok ki minden reggel és délután. Egyszerűen szeretem is elnézni a szántóimat – teszi hozzá, azzal együtt, hogy egy ideje bérben végeztetik a művelés egy részét. Korábban egyébként ők is foglalkoztak zöldséggel: paradicsommal, ahol ugyancsak tapasztalták a problémát.

 

Megelégelte, csökkent is a kára

Aztán Papp József idővel megelégelte, hogy lényegében tehetetlen elszenvedője a vadak károkozásainak. – A szaklapban olvastam a Doxmandról, és tanulmányoztam, miket nyilatkoznak azok, akik már kipróbálták, és azt is, hogy milyen egyéb megoldás lenne jó. Ezek alapján úgy döntöttem, hogy kipróbálom – folytatja a gazda. Két, 360 fokos védelmet garantáló berendezéssel kezdett a napraforgótáblán. Eleinte a jó ár-érték arány miatt döntött a Doxmand-technológia mellett, illetve azért, mert könnyen telepíthető, felügyelet és költség nélkül működő eszközről van szó. – A zöld színe miatt belevész a környezetébe, nem kell lopástól tartani, és egyértelmű kezelési, kihelyezési útmutatóval könnyű a kihelyezése. Nincs is annyi vadkár, mint korábban – teszi hozzá Papp József, aki hamarosan két újabb berendezéssel egészítette ki a gazdaság védelmi kapacitásait. – Ezt már elsősorban azért vettem, hogy tényleg teljesen nyugodt lehessek, hiszen alapvetően már a két első Doxmand is elvégezte a feladat nagyját. Akadt-akad némi rágás, de hát teljes védelem nincs, és ez is sokkal kevesebb, mint korábban!

 

Vadriasztó

 

Máris nagy eredmény

Papp József – eltérően más példáktól – nem cserélgeti, váltogatja a Doxmand készülékeket a különböző kultúrák különböző fenológiai fázisaiban. Több helyütt a sarjadó vagy éppen érésben lévő, a legnagyobb védelmet igénylő növények védelmére helyezik ki az ultrahangos berendezéseket. – Nekem már az nagy előrelépés, hogy a napraforgómat megvédhetem. Szembetűnően kevesebb a kár, nincsenek kitépkedve a kelő növényszárak, nincsenek leszakítva, ronccsá harapva a tányérok, ez máris nagy eredmény – értékeli a Doxmand hatékonyságát a gazdálkodó.

Papp József egyébként nemcsak a szántót, hanem a saját gazdasága környékét is ezzel az ultrahangos rendszerrel védi. – A szomszédban állattartással foglalkoznak, a rágcsálóinváziónak pont útjába esünk, így azzal is tenni kellett valamit. Méreggel is próbálkozunk folyamatosan, mert muszáj, de ott is látom, hogy miközben egyre kevesebb a patkány, a méreg alig fogy: vagyis a lényeget elvégzi a Doxmand ultrahangos készüléke.

 

Doxmand Hungary Kft.
[email protected]
+36-30/692-8785
www.doxmand.hu

Doxmand logó