fbpx

Csirke után kacsa: a brazilok készülnek letarolni a piacot

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 01.

A dél-amerikai óriásállam a csirke-, a sertéshús és a tojás után kacsahúsban is fokozza a kibocsátást. Ami eddig is őrült tempóban nőtt, de hát a világ éhes.

 

kacsa

 

Világszerte van vevő a kacsahúsra

Világszerte nő az érdeklődés a kacsahús iránt. A globális termelés a FAO adatai szerint 2004 és 2020 között majdnem 55 százalékkal, azaz 3,1 millió tonnáról 4,8 millió tonnára nőtt. Az export is lendületesen, 160 ezer tonnáról 300 ezerre ugrott 2003 és 2018 között. Erre a brazil mezőgazdaság úgy reagál, hogy új márkavédjegy alatt növeli a nemzetközi értékesítés nagyságrendjét. A nemzeti állatifehérje-szövetség (Brazil Animal Protein Association, ABPA) és a brazil export- és befektetési promóciós ügynökség elindította a „Brazil Duck” márkát – a már futó „Brazil Chicken”, „Brazil Pork”, „Brazil tojás” és „Brazil Breeders” mintájára.

 

A fő célországok

Az ABPA adatait idéző PoultryWorld szerint Brazília tavaly 4120 tonnát állított elő, és 3900 tonna kacsahúst exportált, bő negyedével többet, mint 2019-ben. A fő célországok Szaúd -Arábia és az Egyesült Arab Emírségek – ezek összesen mintegy 2,5 millió tonnát vásároltak. (Más kérdés, meddig tart a biznisz: az arabok már készülnek az importkitettség belföldi áruval való ellensúlyozására.)