Madárinfluenza: mehet a magyar csirke északra-keletre

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 05.

Két ország is feloldotta a beszállítási korlátozásokat Magyarországgal szemben. Korábban a madárinfluenza-vírus erősebb megbetegítő-képességű változatai miatt zárták ki hazánkat az exportból.

 

Kis csibék
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Gyors és hatékony hazai lépések

A magas patogenitású madárinfluenza kitörése miatt bevezetett magyarországi exportkorlátozás feloldásáról döntött Kanada és Thaiföld illetékes hatósága is. Az észak-amerikai országba június 16-tól, míg Thaiföldre június 25-től szállíthatók szabadon a vágott baromfiból származó termékek Magyarországról.

A járvány gyors és hatékony felszámolását, valamint az azóta eltelt időszakban hazánk kedvező járványügyi helyzetét figyelembe véve, elsőként Kanada illetékes hatósága oldotta fel 2021. június 16-tól a magas patogenitású madárinfluenza miatt bevezetett valamennyi, hazánkat érintő exportkorlátozást.

 

Komárom, Bács-Kiskun

Ezt követően rendelkezett a thai hatóság is az ugyanazon okból Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom megyére bevezetett korlátozások feloldásáról, 2021. június 25-i dátummal. A döntés értelmében Komárom-Esztergom megyéből a 2021. május 10., Bács-Kiskun megyéből pedig a 2021. május 24. után vágott baromfiból készült termékek szállíthatók a távolkeleti országba.

Az exportkorlátozásokkal kapcsolatos további, naprakész információk elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza-kereskedelmi-informaciok).

 

Összeállította: Kohout Zoltán