fbpx

A jelek szerint bukik az ökogazdálkodás menetrendje

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 25.

Ebben a tempóban aligha lesz meg a 2030-ra kitűzött cél. Pedig a talajok, a vizek és az élővilág, no meg a fogyasztók miatt fontos a törekvés.

A farmnál még megvolt, a villánál már nem

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint nagyon valószínűtlen, hogy az EU teljesíti a 2030-ra előírt célt: a biomezőgazdaság arányának 25%-ra növelését. Ehhez a mértékhez a jelenlegi ütem közel kétszeresére lenne szükség – áll az EEA legutóbbi jelentésében, ami emlékeztet egyrészt arra, hogy ez a terv része a Farmtól asztalig stratégiának (ami angolul Farm to Fork – magyarul Farmtól a Villáig), másrészt arra, hogy a fő cél a biológiai sokféleség, a talaj és a vízminőség megóvása. Az ökológiai gazdálkodás aránya az EU-ban persze várhatóan növekedni fog, de nem kellőképpen. Egyébként eredetileg az EU a 2021-es ökológiai cselekvési tervben azt tűzte ki, hogy ösztönözze a biotermékek keresletét és kínálatát, és több pénzügyi támogatást mozgósítson az ökológiai gazdálkodás számára a KAP-ban. Csakhogy míg a tervek a farmok oldalán előrehaladtak, az élelmiszerlánc „villájánál”, vagyis a fogyasztók oldalán nem valósultak meg.

Nő, de nem elég gyorsan

A jelentés szerint az ökológiai gazdálkodás az EU-ban 2012 óta folyamatosan nő, a mezőgazdasági területek 6%-áról 2021-re 10%-ra nőtt. Akár sok, akár kevés ez, ebben a tempóban 2030-ra csak 15%-os ökogazdálkodási arányhoz érünk el, ami elmaradna az EU várakozásaitól – ha csak nem duplázódik meg az ütem a hátralévő 6 évben. Csodák vannak, de ilyet a historikus adatok egyelőre nem jeleznek előre: az éves növekedési ráta 2012 és 2021 között 6% volt, de a 25%-os célhoz 2030-ig majdnem 11%-os növekedés kellene.

Közben természetesen nem is egyforma a különböző országok átállási sebessége. A lengyeleknél például 2012 és 2021 között nem nőtt az ökoterületek aránya, de minden más EU-tagállamban igen. Ausztria, Észtország és Svédország 2021-ben már majdnem a célnál voltak bő 20%-kal, de például Írországban, Bulgáriában és Máltán is alig mozdult valami.

ökológiai területek növekedése
Az első 10 ország, ahol a legnagyobb volt az ökológiai területek növekedése az elmúlt egy évben. Forrás: FiBL The World of Organic Agriculture kiadvány/ÖMKi

Hazánk a középmezőnyben

Magyarországon 2019-ben 303 ezer hektárra emelkedett az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagysága, amivel területarány tekintetében (6-7%) az európai középmezőnyben voltunk. A KSH legfrissebb, azaz 2022-es adataiból következtethetően már ezen is túlvagyunk, hiszen 2022-ben már 10%-kal előrébb jártunk, 326 ezer hektárral. A 2021-ben egy év alatt elért 94 hektár területbővülést tekintve a 10. helyet értük el a legdinamikusabban növekvő ökoterületű országok világrangsorában. A területek növekedésével párhuzamosan a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások is dinamikusan fejlődtek, 2019-re számuk meghaladta az 5600-at, ami mutatja az ágazat itthon is egyre növekvő jelentőségét – közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.