Ingyenes agrometeorológiai rendszerrel segítik a gazdálkodók munkáját

Széles körű és ingyenes adatelérést biztosító meteorológiai információs rendszert hoz létre a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter a meteorológiai világnap alkalmából tartott rendezvényen.

Adatok ingyen

Nagy István az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatóság megteremtése közös érdekünk, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok. – Bevezetjük a nyílt meteorológiai adatpolitikát, és létrehozunk egy széles körű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Nagy István szerint ezzel nemcsak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesítjük, hanem a hiteles meteorológiai adatokkal támogatjuk a gazdák mindennapi tevékenységét. Az intézkedés emellett segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A tárcavezető arról is beszélt, hogy további terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, amely így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére. – Egyre több ország nemzeti meteorológiai szolgálatánál vezették már be részben vagy teljesen az ingyenes adatpolitikát. Az intézkedés ösztönzően hat a gazdasági növekedésre, és támogatja a hatékony ágazati döntések meghozatalát – prognosztizálta Nagy István.

A bővítés nem áll meg

Napjainkban már nem elegendő csupán arra a kérdésre választ adnunk, milyen lesz az időjárás, hanem arra is felelnünk kell, hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak. A napokban új országos villámlokalizációs rendszert üzemelnek be hazánkban, és folyamatban van az országos, harmadik generációs, automata észlelőhálózat kiépítése, illetve az OMSZ szuperszámítógépének jelentős bővítése és a tárolórendszer folyamatos fejlesztése – mondta Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke, majd hozzátette: megkezdték a radarhálózat ötödik taggal történő bővítését, valamint automata szondázórendszerek beszerzését is.

A meteorológiai világnap alkalmából megrendezett eseményen állami elismeréseket adott át az OMSZ elnöke és az agrárminiszter.

agrár gazdálkodó meteorológia omsz