fbpx

Középiskolások a növekvő alföldi erdők nyomában

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 március 26.

Az Országos Erdészeti Egyesület harmadik alkalommal indított „Fedezd fel az örökséged!” nevű országos erdőismereti vetélkedőjének záró rendezvényét az erdők világnapjához kapcsolódóan, március 22-én rendezték meg a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskolájában.

erdész

A díjátadóval egybekötött szakmai napon a legjobban teljesítő középiskolás csapatok vettek részt, amelyek tagjai az értékes nyeremények átvétele mellett a vetélkedő témájához kapcsolódóan egy terepi programon az alföldfásítás jelenével ismerkedhettek meg.

Magyar erdők története

Az Országos Erdészeti Egyesület „Fedezd fel az örökséged! – A növekvő erdők nyomában” elnevezésű versenyének elsődleges célja az volt, hogy megismertesse a fiatalokkal a magyar erdők növekedésének százéves történetét. A szervezők a díjátadót éppen ezért az erdők világnapjához kapcsolódva rendezték meg, aminek idei témája az oktatás és az erdő kapcsolata volt. A rendezvényen az őszi vetélkedőn résztvevő nyertes csapatok egy szakmai program keretében ismerkedhettek meg az erdőgazdaság erdőterület-növelési programjával.

„Az Országos Erdészeti Egyesület kiemelt figyelmet fordít az erdőkkel kapcsolatos ismeretterjesztésre, a felnövekvő generációk nevelésére. A középiskolásoknak rendezett erdőismereti vetélkedő mindig aktuális témákkal foglalkozik: az első versenyen a fenntartható erdőgazdálkodással, azt követően pedig a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásaival ismerkedhettek meg a diákok. A hagyományteremtő verseny harmadik fordulójának középpontjában a magyar erdőterület százéves növekedése állt, amely tudásanyag alapját az erdők hetén bemutatott „A növekvő erdők nyomában”című  ismeretterjesztő filmünk képezte. A jövőbeli versenyek is azonos szemléletformáló célkitűzéssel indulnak majd, hiszen szeretnénk a felnövekvő generációnak átadni azt a gazdag tudásanyagot, ami az erdőről, egyik legnagyobb nemzeti kincsünkről szól” – mondta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület programvezetője.

Az Országos Erdészeti Egyesület harmadik alkalommal megrendezett versenyén a háromfős csapatok a magyarországi erdőterület növekedésének 100 éves történetével, az erdőtelepítések fontosságával és hasznosságával kapcsolatos tudásukról adtak számot. A diákok öt elméleti kérdéssort oldottak meg, és terepi feladatként egy faültetésre buzdító kampányvideót készítettek.

A dobogós csapatok

1. Vadgazdák: Kecskés Gergely, Keszler Gergő, Nagy Péter – Dráva-völgye Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Barcs
2. Erdész triumvirátus: Juhász Marcell, Laczkó Dávid, Taskovity Balázs – Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium, Szeged
3. Éjjeli Baglyok: Csesznegi László, Somlóvári Gergely, Tóth Ábris – Fehérlófia Waldorf Iskola, Nemesvámos