fbpx

Szép, szép, de már gépgyártók is aggódnak a mezőgazdaságért

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 19.

22 millió ember élelemellátása mellett az európai mezőgazdaság egésze kerülhet veszélybe, ha a mostani formájában erőltetik a fenntarthatóságot – mondja most már az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) is. Attól félnek, hogy az EU agráriuma kénytelen lesz „elköltözni” kontinensről.

Költséges és veszélyes

„Az élelmiszerlánc szereplői mind egyetértenek a Farm to Fork (a környezeti fenntarthatóságot célzó – a szerk.) stratégiában megfogalmazott fő elvekkel, és tudják, hogy jelentős javulást kell elérni a fenntarthatóbb élelmiszertermelés érdekében. Ugyanakkor számos friss tanulmány a Farm to Fork stratégiáról azt jelzi, hogy az a mai formájában jelentős költségekkel járna az EU mezőgazdasági termelői számára. Ezzel pedig veszélyezteti az európai mezőgazdasági kultúra életképességét – állítja a CEMA. Azt sürgetik, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján értékeljék újra az EU fenntarthatósági és agrárstratégiáját.

 

Mezőgazdasági gépSzáraz, aszályos tavaszon poros földbe vet a gép. Egyszerre fenyeget a klímaváltozás és a jövedelmezőségi kényszer

 

Amerikától Európáig vizsgálják

Az elmúlt hónapokban számos kulcsfontosságú jelentés és tanulmány megpróbálta felmérni és mérni az Európai Bizottság által kitűzött célok hatásait, amikor 2020 májusában bemutatták a Farm to Fork és a Biodiversity stratégiákat. Tény, hogy mind az USDA [1] , mind a HFFA Research, mind az EU Közös Kutatóközpontja (JRC), mind a Kieli és a Wageningeni Egyetem kutatásai és tanulmányai arra jutnak, hogy több jelentős hatást, kompromisszumot és „vakfoltot” figyelembe kellene venniük az EU politikusainak.

Három fenyegetés

A legfontosabb fenyegetéseket három pontban összegezték. Az első: az európai mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának 40-60 százalékos csökkentése az európai mezőgazdasági termelés kiszervezéséhez vezethet. Ez azt jelentené, hogy nemcsak a forgalom, a bevételek csökkenne, de a Föld egészét érintő kibocsátás sem csökkenne, csak harmadik országokban jelentkezne.

A második komoly következmény lehet, hogy Európa nettó élelmiszer-importőrré válhat. Az USA-ban ehhez azt is hozzáteszik, hogy becsléseik szerint a célkitűzések a jelenlegi formájukban 22 millió ember élelmiszer-ellátásának bizonytalanságához vezethetnek.

Mezőgazdaság

Az állattartót, a fogyasztót is érinti

Nemcsak a növénytermesztésben jósolnak 10-30 százalékos visszaesést a szántóföldi és kertészeti szektorokban. A CEMA általá idézett források úgy kalkulálnak, hogy az állattenyésztésben az EU marhahústermelése 20, a sertéshús-termelés átlagosan 17 százalékkal csökkenhet. Ez nemcsak áremelkedéshez vezet az uniós fogyasztók számára, de kockáztatja az állattenyésztők jövedelmét is. A CEMA, miközben megerősíti, hogy fontosnak tartja a fenntarthatósági törekvéseket, arra ösztönzi az Európai Bizottságot, hogy készíttessen átfogó értékelést, hogy megvitathassák a lehetséges megoldásokat.