fbpx

A Jekl Pincészet bora nyerte el az idei Kadarka Nagydíjat

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 26.

Lezajlott a XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny Kiskőrösön az István Borházban.

Jekl pincészet

A város idén ünnepli 300 éves évfordulóját. Az egyéves ünnepségsorozat részeként megrendezték a már hagyományossá vált borversenyt, ahol magyarországi, szerbiai, erdélyi és bulgáriai Kadarka borok találkoznak a neves grémiummal, hogy kiválasszák a Nagydíjas Kadarkát.

A 3 bíráló bizottság összesen 101 mintát bírált, amiből 75 önálló Kadarka, 26 pedig Kadarka cuvée volt. Az ünnepélyes eredményhirdetésen a Kadarka Nagydíjat a Jekl Pincészet 2015-ös évjáratú Kadarkájával nyerte el, míg a második legszebb Kadarka a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Lellei Kadarkája. A harmadik legszebb Kadarka idén a bulgáriai Lovico Winery 2016-os Gamza bora: ezt a bort Dr. Buza Péter, a Kadarka Kör Főkadarnagya külön Diplomával is jutalmazott.

A legszebb kiskőrösi Kadarka címet a Szentpéteri Borpince 2017-es borának ítélte a zsűri, Kiskőrös Város Hegyközsége pedig a legeredményesebb kiskőrösi termelő, Pohankovics András 2018-as Kadarka borát jutalmazta. A Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend a legeredményesebb borlovag, Turú Gábor (Akker-Plusz Kft.) 2017-es Kadarka borát díjazta.

Az István Borház elegáns plakettjét, a „Legszebb Cuvée” különdíjat Guldné Gelencsér Noémi, 2017-es Kadarka–Cabernet franc–Merlot cuvéeje kapta.

A Szentendrei Kadarka Kör „Legjobb Siller Bor” különdíját Tóth Ferenc Pincészete, az Egri Borvár 2016-os bora érdemelte ki. Hetényi József szaporító anyag-előállító 500 db Kadarka klón gyökeres dugvány vesszőt ajánlott fel az István Borház 2017-es Kadarka rosé bora szerepléséért. Az Autócent Kft. egy hétvégére egy teletankolt SUZUKI SX4 S-CROSS autót ajánlott fel Mezőfi Gábornak aranyérmes 2018-as Kadarka boráért. A HP-CORK Kft. által felajánlott 1000 db, agglomerált parafa dugót az organikus gazdálkodás mellett elkötelezett Kiskőrösi Evangélikus Iskola érdemelte ki 2018-as Kadarka siller borával. A BASF Hungária Kft. Mázas tányér különdíját pedig a Naphegy Pincészet 2016-os aranyérmes Kadarkája kapta.