fbpx

„Aki egyszer megkóstolta a sajtunkat, visszajön hozzánk”

Írta: Kristóf Imre - 2020 december 11.

A kecsketej fogyasztásának jótékony hatásáról évezredek óta tud az emberiség, most az egészséges élelmiszert keresők fedezték fel újra. Hagyományos módon, természetes alapanyagok felhasználásával készítenek sajtokat, joghurtot, kefirt kecsketejből a Kincses Erdei Kecsketanyán. (videó)

 

 

Harmóniában a természettel

10 éve néhány kecskét vásároltak, ma már 150 fős az állományuk. A kelebiai erdők közt megbújó családi gazdaságban, a vegyszermentes környezetben egészséges állatokat nevelnek. A kecskére azért esett a választásuk, mert az itteni, fás-bokros legelő ideális környezet számukra.

 

kecske

 

A kecske ugyan is – a tehénnel ellentétben – szinte minden növényt megeszik, még a parlagfüvet is, így teje sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Összetétele, immunizáló hatása inkább az anyatejhez, semmint a tehéntejhez hasonlítható. Szabó-Galiba Katalin a kezéből eteti az állatokat, olyan szelídek. A kecskék nyugodtságukkal és magas tejhozamukkal hálálják meg a gondoskodást. A fejőházban egy kis csemege abrakot is kapnak, így szívesen mennek a gazdasszony keze alá.

 

Szabo-Galiba Katalin
Szabó-Galiba Katalin, családi gazdálkodó

 

Először tiszta vízzel lemosom, majd szárazra törlöm a tőgyüket. Ez a műveletsor megnyugtatja az állatokat, és így könnyebben adják a tejüket, ami nagyon fontos, hiszen egyenként, kézzel fejem meg őket – mondja Katalin. Gyakorlott mozdulatokkal néhány perc alatt egy liter tejet gyűjt be az egyik kedvenc állatától, Szonjától. A hétéves anyaállat megint vemhes, most ezért csökkent a negyedére a hozama.

Ebben a kisgazdaságban harmóniában élnek a természettel, a megszületett kis gidáknak mindig hagynak elég tejet a felcseperedésükig. Ezt pedig csak kézzel fejve lehet megvalósítani.

 

kecskefejes kezzel
Kecskefejés kézzel

 

Katalin a fejőházból a tejet minden nap a feldolgozóba viszi , itt készíti el ugyanis a különféle finomságokat. A joghurt a beoltás után egy nap alatt elkészül, a sajtot tovább kell érlelni. Előállításukhoz, ízesítésükhöz csak természetes alapanyagokat használnak. Így például nagy sikere van, az erdőszéleken gyűjtött, csipkebogyóval ízesített sajtjuknak, de a fokhagymás és a csilipaprikás is nagyon kelendő. A kecsketejből készült termékeket helyben és a kiskunhalasi piacon értékesítik, ahol már állandó vevőkörük alakult ki az elmúlt 10 év alatt.

 

sajttal
Ízek kavalkádja a sajttálon

 

Együtt dolgozik a család

Nagyon szeretem ezt csinálni. A családommal megosztjuk a munkát, a férjem a legeltetést és a férfimunkákat végzi, a lányom az értékesítésben segít. Az állataink meghálálják a gondoskodást. A kezünkből esznek, soha nem bántjuk őket. Hiszem azt, hogy ez a tejükből készített sajtban, joghurtban is érződik, ettől is lesz olyan finom – mondja Katalin, aki büszke a 10 év alatt elért állománybővülésre. Bízik a jövőben is, mert kecsketejből készített termékeiket egyre többen keresik. „Aki egyszer megkóstolta a sajtunkat, visszajön hozzánk” – teszi hozzá mosolyogva.