fbpx

Éjjel-nappal kapálja a kukoricát

Írta: Kristóf Imre - 2022 július 26.

Csak be kell programozni a tábla adatait, a ROBOTTI autonóm gép beáll a sor elejére, és ha kell, éjjel-nappal végzi a munkát. A dán cég gépét egy bioművelésű csemegekukorica-ültetvényben mutatták be Szarvas határában, Busa sorközművelő kultivátorkapcsolattal.

Programozás a tábla szélén

A mai bemutató célja az volt, hogy a területen lévő A-B vonalat milyen gyorsan és pontosan tudja felvenni a robot. Mennyire tudja követni az RTK (korábbi RTK-ból szerzett) jeleket a tábla végéig megakadás nélkül, illetve a sorvégi fordulókat milyen precízen hajtja végre. Az elmúlt egy óra tanúsága szerint jól működik a gép, megfelelő programozással kiváló minőségben végzi a sorköz művelését– nyilatkozza lapunknak Hernek Gábor, a ROBOTTI gépet Magyarországon forgalmazó evo-farming Kft. értékesítési vezetője.

Hernek Gábor
Hernek Gábor, az evo-farming Kft. értékesítési vezetője

100%-os biztonság

A ROBOTTI gépkezelő nélkül is biztonságosan üzemeltethető, mert szenzorai és a mechanikai érzékelői révén bármilyen akadály észlelésekor megáll. – Amikor valaki besétál, vagy egy állat megy a területre, és közel kerül a géphez, a robot megáll. Ebben az esetben, miután az ember/állat távozott a területről, a robot folytatja a munkát. Ha azonban hozzá is érnek a géphez, nem indul újra. Üzenetet küld a tulajdonosnak vagy a felügyelő személyzetnek, akinek ebben az esetben személyesen újra kell indítania.

Megáll a gép, ha akadályt észlel
Megáll a gép, ha akadályt észlel

Távoli felügyelet

A robot munkavégzése távolról, többféle eszközön is megfigyelhető. – Arról, hogy az adott pillanatban hol tart a gép, akár az okostelefonunkon megnyitva a ROBOTTI kezelőfelületét, akár az irodánkban egy laptopról nézve a táblánkat, folyamatosan meg tudunk győződni.

Busa forgókapás talajművelőgép-kapcsolat
Busa forgókapás talajművelőgép-kapcsolat

BUSA forgókapákkal felszerelve

A ROBOTTI 2 db, egyenként 75 lóerős Kubota motorral rendelkezik, az egyik a kerekek hajtását végzi, a másik erőforrás csak akkor kapcsol be, ha a munkagép miatt a kardántengely meghajtására is szükség van. A mostani bemutatón a Busa Bt. sorközművelő eszközével szerelték fel a gépet, amit Ritter Bálint, a Busa Bt. értékesítési képviselője mutatott be a helyszínen. – Ez a gépkapcsolat az evo-farming Kft. és a Busa Bt. első kollaborációja. A robotra egy egyedi tervezésű kultivátort szereltünk fel, nyolc darab forgókapával és az ezeket stabilan rögzítő, merev, erős vázzal. A talajművelést végző forgókapákat nem kell külön meghajtani, a menetsebességgel arányosan a talaj hajtja meg őket. Teljesen eltömődésmentesen alkalmasak gyomirtásra, felszíni rögtörésre és lazításra, kapálásra, töltögetésre. Az 5 fokozatban állítható rotorok nagy területteljesítménnyel rendelkeznek, minimális karbantartást igényelnek, ami egy költséghatékony megoldást kínál a gazdák számára. 

Busa kultivátor forgókapái
Busa kultivátor forgókapái

Milyen teljesítménnyel képes dolgozni a gép?

A gépbemutatónak otthont adó Szarvas melletti területen bio csemegekukorica-termesztéssel foglalkoznak mintegy 120 hektáron, illetve ennek a többszörösét integrálja a tulajdonos. A vegyszeres gyomirtás itt szóba sem jöhet, a többszöri mechanikai gyomtalanítás pedig nagy élőmunkaerő-ráfordítással jár. Egy folyamatosan bevethető, többféle munkaeszközzel is felszerelhető, autonóm robot alkalmazása megfelelőnek tűnik a feladatra a jelenlévő szakemberek véleménye szerint. – Egy robotnak körülbelül 30-40 hektár területteljesítménye lehet, hogyha egy lézeres gyomirtóval kalkulálunk, ami 600 méter/órás teljesítménnyel dolgozik. Az itt látható gépkapcsolattal ennek többszörösét képes rendben tartani, tehát egy hagyományos kultivátorral 120 hektárra is elegendő lehet a gép. A ROBOTTI a mai munkaerőhiányos időben megoldást kínálhat azoknak a gazdáknak, akik intenzív kultúrát termesztenek. Legyen az csemegekukorica, borsó vagy valamilyen zöldség, ahol több soron is át kell járni a területet gyommentesíteni, kultivátorozni. Ezeken a területeken megoldást kínálhatna munkaerőhiányra is az autonóm munkavégzésre képes robottechnika – magyarázta Hernek Gábor, az evo-farming Kft. értékesítési vezetője.

Fotók és videó: Horizont Média/Kristóf Imre