fbpx

Már a halak is szomjaznak a dühöngő melegben

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 26.

November helyett már most lehalásszák az állományokat, nehogy a kiszáradástól minden odavesszen.

Apadás, ragadozók

Rohamos apadás, térdig érő halastavak, oxigénhiány, tömeges ragadozómadár-támadás – gyors visszaesés a halgazdaságoknál. Ezt hozza az idei nyár ebben az ágazatban, miután az elhúzódó csapadékszegény, meleg időjárásban a gyors párolgás és a vízfolyások kiszáradása következtében sebesen apadnak a halastavaink. A legnagyobb gond (akárcsak tavaly, idén is) a völgyzárógátas tavaknál van, amiket már a téli csapadék hiánya miatt sem üzemi vízszintre tölteni tavaszig.

szárazság

Kevesebb a hal is

A novemberre tervezett halászat helyett sok helyen a gazdák kénytelenek már most lehalászni a halállományt. Közben a térdig érő vízben az oxigénhiány és a halfogyasztó madarak is fenyegetik a kihelyezett halakat. Ebben amiatt sincs sok köszönet, hogy – mint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet legfrissebb adatai mutatják – tavaly még a csapadékkal relatíve jobban ellátott Dunántúlon is 15%-al kevesebb halat tudtak lehalászni a völgyzárógátas halastavakból.

Mindemellett az Ukrajna elleni orosz háború következtében növekedő költségek is nehezítik az ágazatban működő vállalkozások helyzetét. Így már nem is csoda a szomorú tény: csak tavaly és azóta 2,5%-al csökkent az üzemelő halastavak területe Magyarországon.

forrás: MA-HAL
Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán