fbpx

Szőlővédelmi trükkök

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 12.

A réznek a gombák pusztításában rejlő kedvező tulajdonságát már több száz éve sikeresen kihasználjuk.

Kontakt gombaölő szerként a réz nem szívódik be a növénybe, hanem a levelek felületén fejti ki hatását. A réz gombaölő hatásának egyetlen nagy ellensége van, az eső, ami lemossa a növények felületéről a rezet. A Vegesol® R a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényiolaj-alapú hatás és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. A kiváló minőségű hatóanyag így rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb, mint más szereké. A Vegesol® R biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg azok pusztítása.

A növényiolaj-alapú hatásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol® R használatakor a hektáronként kipermetezett réz menynyisége 40-60%-kal kevesebb, mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében, így ez kíméli a környezetet, csökkenti annak rézterhelését.

A Vegesol® R az alábbi kultúrákban használható 2-3 l/ha-os dózisban: szőlő, almatermésűek, őszibarack, köszméte, piros ribiszke, málna, paprika, paradicsom, borsó, hagyma, burgonya, csonthéjasok. A maximálisan kijuttatható réz hatóanyag mennyisége 4 kg/ha Európában, ami a Vegesol® R esetében 4 permetezés elvégzését teszi lehetővé, 3 l/ha dózis használatával egy vegetációs idő alatt. Kiszerelés: 5 és 20 literes kanna.

A növényeink ellenálló-képességét néhány szakmai trükkel növelheltjük a kórokozókkal szemben. A különböző kórokozó szervezetek (baktériumok, gombák) fertőzése a növényi sejtfalak, sejtmembránok károsodását okozza, amelyek a növény kémiai és biokémiai válaszreakciói során eltérő tüneti megjelenésekben (száradás, lilás elszíneződés, foltosodás) nyilvánulnak meg. A növényi ellenanyagok (fitoalexinek) termelésének beindulásával növényeink ellenállósága nő a gombabetegségekkel szemben.

A KáPé Réz olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését), ezáltal erősíti ellenállóképességüket. A fitoalexinek olyan mikrobaellenes anyagok, melyeket a növény a gomba- vagy baktériumfertőzésre adott válaszként termel, és segítségével a növény a behatoló mikrobák növekedését gátolva védi meg magát. A KáPé Réz serkenti ezen anyagok termelődését, és ha ezt követően alakul ki a gomba vagy baktérium okozta fertőzés, a növény már felkészülten alakítja válaszreakcióit, így ellenálóbbá válik ezekkel a fertőzésekkel szemben.

A KáPé Réz speciális káliumtartalma fokozza a növények betegségellenállóképességét. Szőlő esetében a hirtelen fellépő baktériumos fertőzések és a peronoszpóra erőteljes fertőzése miatt egyre nagyobb figyelmet igényel a növények betegségtűrése. A peronoszpórafertőzések elleni növényi ellenállóképesség kiépülésében játszik szerepet a KáPé Réz speciális káliumtartalma. A KáPé Réz [NPK (4+19,5+19,5)+2% Cu] a szőlő virágzása után alkalmazható a gombaölő szeres permetezésekben, 3 l/ha-os dózisban. A készítmény nitrogéntartalma segíti a növény zöldfelületeinek fejlődését, a réztartalom pedig a betegségek elleni védekezésben vesz részt. Kiszerelése: 20 literes kanna.

Kései peronoszpóra fürtfertőzés

Szőlőperonoszpóra levélen

Szőlőben végzett kísérletek során bebizonyosodott, hogy az Amalgerol® rendszeres használata 1-2%-kal emeli a szőlő cukorfokát, vastagabb, érettebb vesszőket eredményez, amely megalapozza a jövő évi termést. Az Amalgerol®-t a minőségi és mennyiségi mutatók javítása érdekében az egész vegetáció során érdemes használni. Stresszoldó szerként alkalmazva a különböző stresszfaktoroknak kitett növényállomány (viharkár, jégverés, kiegyensúlyozatlan tápanyag-ellátottság, ESCA) a kezelés hatására látványosan regenerálódik, ellenállósága nő, intenzíven fejlődik, zöldebb lesz. Használata során kiegyensúlyozott tápanyagcsere, egyöntetűbb virágzás, jobb terméskötődés jellemzi, ami termésnövekedésben és minőségi javulásban realizálódik. Az Amalgerol® dózisa szőlőben, a virágzás után minden második permetezésben alkalmazva 2 l/ha.

Hechta Kft., www.hechta.hu