fbpx

Caffini permetező téliesítés, amíg nem késő

Írta: Szerkesztőség - 2011 december 19.

Ácson gazdálkodik a Robinson Kft. közel 150 ha-on. A cég képviseletében Péntek Csaba válaszolt kérdéseimre. Szinte napra pontosan, 2009. novemberében vásárolta a Caffini Starter Airwings 2800/15 típusú légzsákos permetezőgépet.

 

Milyen kultúrákban használja a permetezőgépet?

A növénytermesztéssel foglalkozó Kft. jellemző növényei: őszi búza, kukorica, repce és cukorrépa.

De kisebb területen csemegekukoricával, zöldborsóval és zöldbabbal is próbálkozunk.

Az utóbbi növények különösen precíz növényvédelmet igényelnek.

 

Mi alapján döntött a Caffini Starter vontatott permetező megvásárlása mellett?

A korábbi gépünk kisebb volt, függesztett kivitelű és sok problémánk akadt a szórókerettel.

Amikor a Caffini permetezőgép mellett döntöttünk, az volt a célunk, hogy a lehető legjobban felszerelt permetezőgépet korrekt áron megkapjuk.

Fontos volt a teljesen hidraulikus keretmozgatás, a légzsákos rendszer és a precíz szórásmennyiség érdekében a számítógépes mennyiségszabályzás.

 

Mik a tapasztalataik a permetezővel kapcsolatban?

A szinte full extrás permetezőgép a két teljes szezonban 84.000 liter permetlevet juttatott ki a legkülönbözőbb kultúrákban.

A számítógép könnyen kezelhető, érthető, az adatok egyszerűen kigyűjthetőek belőle.

A galvanizált permetezőkeret erős szerkezetű, semmiféle sérülés nem látható rajta, a légzsákos rendszer szükség esetén szép munkát végez, kalász védelemnél, repce rovarvédelménél, csemegekukorica rovarvédelménél használjuk.

 

Volt valami negatív tapasztalat is?

A permetezőgép csővezetékeiben induláskor apró eltömődéseket tapasztaltunk, de amint „kitisztult” a rendszer, azóta ilyen fennakadás nem volt.

A tavaszi üzembe helyezéskor szükség szerint átvizsgáljuk az elektromos csatlakozókat, megszüntetjük az érintkezési hibákat az elektro-hidraulikus szórókeretet működtető rendszerben.

 

A beszélgetés végén Péntek Csaba elmondta javaslatait a gyártmány fejlesztése érdekében

A tartálymosó edény nem illeszkedik jól a nálunk még elterjedt 20 literes vegyszeres ballonhoz, kicsi a felnyitható fedél alatti nyílás.

A külső vízfelvételnél mindenképpen gyors csatlakozók alkalmazása lenne előnyösebb.

A légzsák végrögzítése és a lecsapódás gátló rugó gyakran elakad a mezei utakon.

A felvetett problémákra a Hannoveri Agritechnika kiállításon a Caffini standján már láthattunk megoldásokat, melyek a 2012-es gyártású permetezőknél már elérhetőek.

Így az említett vegyszerbekeverő már rendelhető nagyobb méretben, a felszívócső csatlakozás pedig 2012-től már gyors csatlakozós minden nagyobb vontatott szántóföldi permetezőn.

Látom éppen téliesíti a permetező. Ezt hogyan végzi?

A téliesítést a kezelési utasításnak megfelelően végzem el.

Az alapos külső és belső mosás után a teljes rendszert leürítem, és tömény fagyálló folyadékkal átöblítem, és azt benne is hagyom a csővezetékben.

Amikor a fúvókákon is megjelenik a fagyálló folyadék, biztosan nem fagy szét egy alkatrész sem, még a keményebb tél folyamán sem.

A feltöltéshez kb. 30 liter fagyállót használok, melynek jó része tavasszal kicsit hígítva visszanyerhető a permetezőgépből.

 

 

Zárszóként, hogy értékeli utólag a beruházási döntését?

Az eddig szerzett tapasztalatok alapján csak ajánlani tudom a Caffini gyártmányokat.

 

 

Pánczél Miklós

területi képviselő