fbpx

A sávos talajművelés és műtrágyázás válasz a kijuttatásra

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 06. -Hirdetés

Az inputanyagok egyre drágábbak. Sokszor az is kérdés, hogy egyáltalán hozzájutunk-e? A műtrágya az egyik legnagyobb arányban van jelen a termesztési költségek között. Hogy miként juttatjuk ki, és milyen arányban fog hasznosulni, az most nagyon nem mindegy! A műtrágya depóba való lehelyezése egy válasz lehet a kihívásokra és a jobb gazdaságosságú termelésre.

Az alapműveléssel és a vetéssel egy menetben lehet kijuttatni a műtrágyát. Az őszi szántóföldi kultivátorral kijuttatott depó műtrágya sokkal több ideig felvehető állapotban marad, mint a felszínre kiszórt és bedolgozott. Természetesen ez annál érdekesebb, minél több gond van a talaj pH-jával. A Tigerrel, Terranóval szűk kapaosztás mellett akár a kalászosok és a kapásnövények alá is ki tudjuk adagolni az alapműtrágyát. Egy másik megoldás a gyérsoros kultúrnövények számára a StripTill műtrágyázás. A karós gyökerű növények számára a sávos talajművelés és műtrágyázás tökéletes megoldás.

Focus 3 TD kisebb farmok tökéletes megoldása

Általában ősszel elvégezzük a talajművelést és a műtrágyázást, majd tavasszal a megülepedett talajra jön a vetés. Ez alól azonban kivételek is vannak, amikor a talajművelés és műtrágyázás egy időben történik a vetéssel! Az őszi káposztarepce vetése ilyen.

25 cm mély lazítás és műtrágyázás

A Focus-technológia az extrém időjárási körülmények között is bizonyított. A kapák a sorok előtt és alatt lazítanak. Majdnem mindegy, hogy milyen volt az előző talajmunka, a Focus kapák a repce karógyökerének elvégzik a talajművelést. A kapák mögött kijuttatott műtrágya pedig folyamatosan táplálja a repcét. A műtrágyát egy időben sekélyre és mélyre is ki lehet juttatni, így a karógyökér fejlődése során folyamatosan kap tápanyagot.

A műtrágya a sekély kijuttatáskor 0–15 cm mélységbe kerül

A karógyökér ellenállásmentes fejlődése biztosított, így az optimális őszi fejlődés is. A Focus vetőgép különböző sortávokra konfigurálható, a más kultúrnövények kombinálása végett. A 30-35-37,5 cm kapaosztás a kukorica 60-70-75 cm-re való vetésén felül létezik az 50 cm, ami egyre népszerűbb hazai környezetben is.

TurboEdge csoroszlya: a legnagyobb szármaradvány mellett is tökéletes a vetés

Az összes növényt, amit sorközművelni lehet és kell, 50 cm-re vethetjük, a gabonákat pedig sűrű sorba.

StripTill kukorica-, árpatarlóba

A Focusnál a mélyművelés és műtrágyázás után rögtörő, aprítóeszközöket találunk. Minden kapa nyomában halad egy gumikerék, ami visszatömöríti és egyengeti a fellazított talajt, majd jönnek a vetőcsoroszlyák. Különböző kihívásokra különböző csoroszlyát találunk. A legismertebb és már több ezerszer bizonyított a TurboDisc duplatárcsás vetőcsoroszlya. Normál körülmények között ezt használjuk. Repcében a kapák nyomában haladnak a vetőtárcsák, gabonavetésnél minden kapa nyomában két vetőtárcsa.

Rozsszenázs tarlóba direkt kukorica

Nagy szármaradvány esetén, direktvetésnél vagy köves talajon a TurboEdge csoroszlyát használjuk. Ez a csoroszlya eltávolítja a vetési síkból a szármaradványt, így az apró magnak még jobb a talajkontaktusa, biztonságosabban csírázik. A WideEdge csoroszlya a gabonavetésre alkalmas, egy 10 cm széles sávot vet, így pl. a 30 cm kapaosztásnál a bejárt felületnek kb. 30%-át vetőmag borítja.

Rozstarlóba direktvetett kukorica

A Focus és Maestro kombinálása a repce szemenkénti vetésére és a kukorica és napraforgó vetésére szolgál. Az őszi nagyobb szárazság mellett a Maestro a rögterelőkkel félretolja a szárazabb talajt és a szármaradványokat, és a vetőmagot precízen helyezi a talajba. A lezáró kerekek pedig nagy nyomással tömörítik a talajt, így nagyon gyorsan visszaáll a kapillaritás, ami megint csak a biztonságos csírázást segíti elő.

Logisztika tökéletesítve Focus-Maestro gépkapcsolat

Focus–Maestro kombinációval, a műtrágya kijuttatása is kombinálható. A Focus 5000 literes osztott tartályából juttathatunk ki műtrágyát a kapákhoz, a Maestro műtrágyacsoroszlyához és mikrogranulátumot a vetőbarázdába! A vetőmag és a műtrágya optimális adagolása, a termesztési költségek csökkentése úgy kell, hogy megvalósuljon, hogy a termések növekedjenek! Ezt a Focus-szal meg lehet valósítani!

Szász Zoltán
30/74-303-02

Horsch