fbpx

Luxuscikk lesz a mezőgazdasági termék?

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 15.

Nem csak energiaszegénység, hanem élelmiszer-szegénység is fenyeget. Szlovák közgazdászok szerint az energiaárak növekedése miatt a vállalatoknak, mezőgazdasági termelőknek is jelentősen meg kell emelniük az áraikat. Ez másodlagos inflációt okoz, aminek hatására a fogyasztók egyes mezőgazdasági termékeket, mint például a paradicsom, vagy a kifli, luxuskategóriába sorolhatnak.

Paradicsom
Luxuskategória lehet a magas költséggel előállított mezőgazdasági termék (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Energiaválság – élelmiszerválság

Az európai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok szakmai szövetsége arra figyelmeztetett közleményében, hogy „drámaian” megugrottak a termelési költségek a földgáz, a villamos energia, a műtrágya, az üzemanyagok, a csomagolás és a munkaerő árának az egyidejű emelkedése miatt. Ehhez még hozzájárult a szélsőséges időjárás, ami jelentős terméskiesést eredményezett.

Ezek együttesen már több negatív hatással járnak, mint amit sok európai gazda, élelmiszeripari vállalkozás el tud viselni; egyre többen a működőképesség fenntartásáért, a fennmaradásáért küzdenek.

Stabil árak, tervezhető költségek

A szakmai szövetségek a földgázellátás biztosítása mellett stabil, időtálló árakat is követelnek az Európai Uniótól. Egyes mezőgazdasági termelők nem tudják a hektikus árakat kezelni, a megugrott költségeket biztosítani, ezért leállítják termelésüket.

A legkritikusabb helyzetben az energiaigényesebb ágazatokban működő kis- és középvállalkozások vannak: a zöldségtermesztők, pékségek, tejfeldolgozók… Ezek a területek azok, ahol a folyamatosan emelkedő energiaárak miatt nem képesek piacképes áron termeszteni.

A gyártási költségeik drámaian megugrottak

Augusztusban a liszt ára 98 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az egyéb nyersanyagoké 28, a csomagolóanyagoké 22, az üzemanyagoké 34 százalékkal, de az igazi drágulást a földgáz és a villamos energia ára jelentette, amely közel 500 százalékkal nőtt – mutatja be az Új Szó a pékeket érintő, szinte már kezelhetetlen szlovákiai helyzetet.

Amennyiben a gyártási költségeiket nem tudják érvényesíteni az értékesítés során, elsőként a kisebb üzemek fognak bezárni, majd követik őket a középszintű vállalkozások.

Samuel Vlčan, a szlovák földművelésügyi miniszter szerint a termelőknek a megnövekedett költségeiket be kell építeniük a termékeik árába Az áremelés folyamata általában két hónap, mivel a magasabb értékeket közölni kell a fogyasztókkal, illetve a kereskedelemben ennek vannak logisztikai vonzatai. Így a termelőknél realizált augusztusi magas költségek miatti áremelkedéssel október-november hónapban szembesülhetnek a vevők.

Egész Európa az agrártermelők és az élelmiszeripar szereplői hangjától hangos

Az élelmiszergyártók egész Európában figyelmeztetnek a teljes élelmiszer-előállítási és értékesítési láncot fenyegető kockázatokra. Amennyiben a meglévő rendszer egyes elemei ki fognak esni, az ellátási hiányhoz és magasabb árakhoz vezethet. Az átlagfogyasztó nem fogja tudni megvenni a szokásos, változatos étkezést biztosító, vitamindús, minőségi termékeket. Egyes családokban luxuscikkeké válhat a zöldség, gyümölcs, a pékáru.

A hazai agráriumot jellemző árváltozásokról az alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

A mezőgazdasági termékek termelői ára 50 százalékkal magasabb.

Forrás: Új Szó