fbpx

Mezőgazdász mint dizájner!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 12.

A mulcsos technológia sikeressége a szármaradványok bekeverésének minőségén múlik. A nagy mennyiségű szármaradványt egyenletesen kell mélységben és hosszúságban is bekeverni.

 

Minél több kapával dolgozunk, annál jobb

A sok kapát azért el is kell húzni! Az egész technológia a kombájnnál kezdődik. Ezen is múlik, milyen tarlót, illetve szecskázási minőséget hagyunk magunk mögött!

 

Horsch munkagép
Cultro 12 TC: ultrasekély tarlóhántás

 

A tarlóhántásnál elvágjuk a kapilláriscsöveket, bekeverjük a kihullott magokat, szalmát terítünk. Amennyiben ezt a műveletet azonnal a kombájn mögött elvégeztük, és odafigyeltünk a minőségre, éppen annyi földet mozgattunk, hogy a kapillaritást megszüntessük, de ha annyira intenzíven hajtottuk végre, hogy a magokat kirázzuk a szalmából, akkor nagy valószínűséggel egyenletesen kijön az árvakelés. Sokszor majdnem földet sem kellene mozgatnunk, amennyiben el tudnánk érni, hogy a kihullott magvak a talajjal kontaktusba kerüljenek, és a szalma borítsa a felszínt.

 

Horsch munkagép
Cruiser XL: sekély tarlóápolás

 

Az „öregek” mondják mindig, hogy teljesen két egyforma év a pályájuk során még nem volt

A tarlóápolást is így kell venni. Amennyiben volt elég csapadék, és jól művelhető a talaj, érdemes az alapművelést a tarlóápolással egybekötni. Olyan mélyen húzzuk a kultivátort, hogy egyenletesen bedolgozza a tarlómaradványokat és az árvakelést.

 

Horsch munkagép
Terrano: sekély vagy középmély talajművelés

 

Alapjában véve a mezőgazdász egy szuper intelligens dizájner. Annál sikeresebb, minél sokszínűbbek a területei, minél nagyobb a vetésforgó, mondják a közelmúltban sokat hangoztatott elvet a diverzitás művelői. A mezőgazdasági dizájner a vetésforgóval öltözteti a természetet; természetesen ezt nyereségesen kell csinálni. Azonban a jó dizájner, miután levetette a ruhát, nem nyúzza meg a manökent. Nagyon sok mezőgazdász dizájner viszont megnyúzza a modelljét. És ebben különböznek. Nagyon sokan csak beszélnek a természet védelméről, de közel sem járulnak hozzá! Mert ugye egy mezőgazdász dizájner a természetet is védi!

 

Horsch munkagép
Tiger AS – a takarónövény egy menetben bedolgozva és a talajfelszín lezárva

 

A talajműveléssel nagyon sok mindent el lehet rontani és helyre is lehet hozni

Figyeljük csak meg, hogy ha nem nyúlunk a földhöz, milyen gyorsan begyógyítja a sebeit. A túl intenzív talajműveléssel csak rontunk a helyzeten. Ez olyan, mint amikor a gyereknek mondják, öltözz fel, mert öreg korodban, majd meglátod, hogy a derekad fájni fog! És nem hiszi el, aztán az idősebb korosztály tudja, hogy tényleg úgy lett! Annyi a különbség, hogy a Föld élete egy kicsit hosszabb, így amiről sokan ma papolnak, azt néhány generációval később fogjuk érezni.

 

Horsch munkagép
MulchMix kapa intenzív mélyművelésben

 

A helyes vetésforgó kialakításával a talajművelést sokszor le tudjuk egyszerűsíteni, és a Földet meg tudjuk kímélni a fejre állítástól. Azok a termelők, akik nem no till technológiát alkalmaznak, valamit kell hogy kezdjenek a szármaradványokkal a vetés előtt. A talajt, amennyiben összetapostuk, fel kell lazítani (a jó szerkezetű talaj kevésbé hajlamos a tömörödésre), és a szármaradványt annyira bedolgozni, hogy a következő kultúrnövény vetését, illetve a kelést ne hátráltassa. A sekély művelést végezhetjük egy Cruiser vagy Finer segítségével, ezután a mélyművelést a Tigerrel.

 

Horsch munkagép
LD kapa: lazítás mellett minimális talajbolygatás

 

Érdemes odafigyelni a munkagépeken a kapák kiválasztására

Egy repce után búza elé a Tigeren például a keskeny LD kapát érdemes használni. Kalászos után repce elé, annak függvényében, hogy milyen a vetőgépünk, a kultivátoron használhatjuk ugyancsak a keskeny LD kapát vagy a MulchMix rendszert, ami jóval több földet mozgat meg, intenzívebben kever. A kaparendszerek változtatásával kíméljük a földet, kevesebb szenet égetünk el, ezenfelül a pénztárcánkat is óvjuk, mert nem mindegy, hogy hány liter gázolajjal végeztük el a feladatot – hogy mennyire lesz sikeres a dizájner.

 

Horsch munkagép
ULD kapák – csak lazítanak

 

A Horsch gépek – technológiák és eszközök a dizájnerek kezében, hogy sikeresek legyenek, és emellett a földet is megóvják az unokáik számára.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch