fbpx

Elfagyott a barack! Mit csináljak?

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 02.

Gyakorlatorientált keretek között az aktuális témának és helyzetnek megfelelő tudás és információ átadását kínálja fel a gyümölcsös gazdatársadalomnak a NAK és a Nébih szakmai rendezvényén.

Az idei év súlyos időjárási anomáliái egyre több kertész kedvét veszik el a gazdálkodástól. Ennek ellensúlyozására fajspecifikus gyümölcsös rendezvények megtartásával segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a gazdákat, hogy erősítse őket abban, megéri termelni, de a helyes technológiát alkalmazni kell, illetve fontos a jó fajtaválasztás.

Őszibarack
A csonthéjasok egy részét vitte idén is fagy, az őszibarack volt a legérintetettebb (fotó: Pixabay)

Középpontban a barack

Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tart a két szervezet szakmai rendezvényt 2023.09.05-én Tordason. A program 10.00 órakor kezdődik, pontos helyszíne pedig a Tordasi Növényfajta–kísérleti Állomás (2463 Tordas, Szabadság u. 2. szám).

Az őszibarack gyümölcsfaj idei állapotának szakmai megvitatására a témában elismert, jeles szakemberek lesznek az előadók, majd egy kertlátogatás során lehetőség lesz az őszibarack-termesztés aktuális helyzetének megvitatására.

Az érintett témák:

  • a szélsőséges időjárási jelenségek és hatásaik;
  • az őszibarack kártevői elleni védekezés;
  • az őszibarack fajtaelőállítás trendjei;
  • fagykáros őszibarack, teendők;
  • kertlátogatás metszési bemutatóval.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, mely a NAK felületén érhető el. A részeletes programot tartalmazó meghívó elérhető a kamara honlapján.

Forrás: NAK