fbpx

Világpiaci körkép – alma

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 10.

Beindult az északi féltekén az almaszüret, bárhova is nyúlunk, egy-egy alma akad a kezünkbe. Már csak az a kérdés, hogy honnan érkezett, és milyen a minősége!

Alma
Jól halad az alma betakarítása (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az európai alma

  • Hollandia – jól indul az értékesítés

Jól indult az Elstar alma értékesítési szezonja: minden holland szupermarket jelenleg profitot termel egy holland gyümölcskereskedő szerint. Ez elsősorban a jó minőségének köszönhető, ami az ízében és eltarthatóságában nyilvánul meg a legmarkánsabban.

Az ár is ennek megfelelően emelkedett a tavalyihoz képest, azt több mint 30%-kal meghaladja.

  • Belgium – minőségi és mennyiségi gondok vannak

Míg a körte sikertörténet volt a belga termelőknél az idei szezonban, az alma nem hozta az elvártakat. Sok agrártermelő megszüntette az ültetvényt, ennek eredménye, hogy a belga belföldi piacon csökkent a kínálat.

Az időjárás nem kedvezett az almának, az eső miatt jelentős varasodás jellemezi a leszedett gyümölcsöt. A bioalma egy része is léalmaként kerül értékesítésre, a betegségek miatti minőségi problémák miatt.

Az árak jobbak, mint tavaly, ez arra vezethető vissza, hogy a mennyiségi gondok vannak, kisebb a kínálat, mint a belföldi fogyasztás.

  • Németország – kevesebb termett, mint tavaly, ez most csak egy átlagév

Az előző rekordév után most egy többéves átlag mennyiségét szüretelhetik a gazdák. Területenként változik, de átlagban 10-13%-os terméscsökkenéssel számolnak a szakemberek.

Nem szokatlan, hogy egy erős év után kevesebb a termés, a fáknak ki kell pihenniük magukat” – mondta egy almatermelő.

  • Ausztria – az ingadozó mennyiségek korlátozzák az exportlehetőségeket

Kereskedelmi szakemberek szerint az osztrák termelőnek komoly problémái vannak a mennyiséggel, ugyanis sok ültetvény szenvedett fagykárokt. „Az elmúlt években gyakran kellett megküzdenünk jelentős éghajlati kihívásokkal, különösen a fagykárokkal, amelyek extrém és ingadozó mennyiségekhez vezetnek.” Így nem lehet stabil piaci kapcsolatokat építeni, hogy évről-évre nem tudják biztosítani ugyanazt a mennyiséget és minőséget.

  • Svájc – jó a termésátlag

A fajtától függően a svájci almát augusztustól októberig szüretelik. A jó tárolhatóságnak köszönhetően egész évben elérhetőek. 2022-ben mintegy 3700 hektáron termesztettek svájci almát, fajták közül Gala a legnépszerűbb, ezt követi a Golden Delicious és a Braeburn.

  • Franciaország – ígéretes év

Az idei év termése minőségi és mennyiségi szempontból egyaránt jónak tűnik. Összesen 1,5 millió tonna alma betakarítását prognosztizálják a szakemberek, ez az előző évhez képest 12%-os, a hároméves átlaghoz képest 10%-os növekedést jelent.

Gazdasági szempontból is ígéretes a helyzet, mivel az új termés egy teljesen üres piacra érkezik, már kifutott a tavalyi alma, és erős kereslet – ez a helyzet jó árakat generálhat.

Alma
Lesz piaca az idei almának (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

  • Olaszország – optimista várakozások

Az egy hónappal ezelőtt indult betakarítási szezon eddigi eredményei alapján kedvező eredmények várhatók: a becslések szerint 10%-kal magasabb a termelés, mint az előző évben, és a minőség is jónak tűnik, mivel a nyár kevésbé volt meleg és száraz, mint tavaly. Rekordtermést prognosztizálnak a bioalmának is.

Az olasz piac élénk, sok olasz exportőr erős érdeklődést igazolt vissza, főleg Spanyolország és Németország irányából érkezett dinamikus kereslet. Az ázsiai piacokon is jelentős az olasz alma jelenléte, jelen vannak Indiában, Szingapúrban és Hongkongban. Más ázsiai országok (Tajvan, Thaiföld és Vietnam) egyre fontosabb szerepet játszanak az olasz alma piacaként.

  • Spanyolország – a terménymennyiség hozza az átlagot

Katalóniában, Spanyolország fő termőterületén, 266 110 tonna az almaterméssel számolnak, ez hasonló az elmúlt 5 év átlagához.

A tavaszi jégesők és a nyár eleji erős szél és heves esőzés egyes területeken drasztikus károkat okozott (80-100%), de szerencsére ezek csak egyes területeken tették tönkre az ültetvényeket és a technológiákat. A jelentősebb fagyok elkerülték az almásokat.

Általánosságban elmondható, hogy az egész országot tekintve átlagosan magas hozamokra számítanak a gazdák. A minőségi gondok előfordulnak, ugyan a gyümölcs jól néz ki, de a magas darabszám és a szárazság miatt kisebbek a méretek.

  • Görögország – az extrém időjárás elvitte a termés több mint felét

Idén a görögöknek nagy viharral, áradással kellett megküzdeniük, de az időjárás már több éve nem kedvez a gyümölcsösöknek.

Az országos mennyiséget tekintve az időjárás extrémitásának függvényében területenként igen eltérő a termésmennyiség, de általánosan elmondható, hogy megközelítőleg 60 százalékkal kevesebb almát takarítanak be idén a görögök.

Ennek megfelelően idén alacsonyabb lesz a kínálat, de a kereslet máris növekszik, ami árfelhajtóként jelentkezik.

  • Lengyelország – alacsonyabb mennyiségi mutatók, de jó minőség

Az idei almatermés Lengyelországban mennyiségileg közel 11 százalékkal elmarad a tavalyitól, de jó minőséget takarítanak be a gazdák.

Alma
A lengyel helyzettel külön cikkben foglalkoztunk korábban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Globális kitekintés

  • Törökország – jó terméssel számolnak a gazdák

A termesztők és importőrök egyaránt nagy várakozásokat fogalmaztak meg a török alma kapcsán. Úgy néz ki, hogy az exportőrök tudják biztosítani a szokott piacaikon a megfelelő mennyiséget és minőséget.

A török gyümölcsösöket nyáron sújtó kánikula után több probléma is felmerülhet. A hőhullámok számos problémát okoztak a gyümölcsösökben (vízhiány, gyümölcshullás, kisméret, alacsony minőség). Ettől függetlenül összességében a török alma szezonja várhatóan sikeres lesz minőség és mennyiség szempontjából egyaránt.

  • India – egyre népszerűbb az import alma

Az indiai fogyasztók körében a különféle eredetű almák váltak keresetté. Általában az olasz, a lengyel, a török és a szerb gyümölcsöt keresik. A fajták közül a Gala, a Red Delicious, az Epli a népszerű Olaszországból. A lengyel termékek közül kedvelt a Jonagold és az Idared. A török Gala-t, a Red Delicious-t és a Granny Smith-t is keresik, a Szerbiából behozott almák közül a Gala Pink Lady és a Stark Delicious vált népszerűvé.

  • Észak-Amerika – nagy almatermés várható

Államonként erősen változik a várható terméshozam, de összességében jó évvel számolnak a gazdák. Washington, az Egyesült Államok legnagyobb almatermesztő államában közel 30 százalékkal nagyobb termést fognak leszüretelni, mint az előző évben. A minőség is ígéretesnek tűnik.

Michigan államban tavaly rekordtermés volt, ahhoz képest az idei évben alig 10 százalékos csökkenéssel számolnak, ami a többéves átlaghoz viszonyítva szintén szép eredménynek számít.

A New York állam almatermesztőinek kihívásokkal teli éve volt, az időjárás nem volt kegyes az ottani ültetvényekhez. Ennek eredményeként a korábbi évektől közel 20 százalékkal kevesebb lesz a betakarított alma.

Brit Columbiában a korai jelek szerint a hozamok körülbelül 15 százalékkal elmaradnak ebben az évben, míg Ontarióban a betakarítható mennyiség feltehetően meg fogja közelíteni az előző évit.

  • Argentína – növeli az exportját

Az argentin export megközelítőleg 30 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, de jellemzően a dél-amerikai térdégbe szállított. A célországok: Brazília; Bolívia; Paraguay és Ecuador.

A hazai almatermesztéssel kapcsolatos cikkünket portálunkon elérheti.

Forrás: FreshPlaza