fbpx

Könyv jelenik meg a postagalambokról

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 10.

A könyv – Dr. Zsolnay Miklós: A postgalambokról – olvasásakor rácsodálkozhat az Olvasó arra, hogyan is válhatott a postagalamb az egykori katonai hírvivőből, majd a szegény emberek apró „versenylovaiból” napjaink extrém versenyein is kimagasló teljesítményt nyújtó állatává. Mindeközben a szerző széles körű és korszerű ismereteket, és már-már feledésbe merült mesterfogásokat ad át a hazai, és a határon túli magyar anyanyelvű postagalambászoknak, de haszonnal forgathatják a dísz- és röpgalambtenyésztők, valamint a postagalambok rejtélyes hazatérési képessége, és a minden akadállyal szembeszálló küzdőképessége által lenyűgözött laikus érdeklődők is.

A fejezetek között nemcsak a postagalambászat története és a galambok tartási körülményei, hanem tenyésztésük, szaporításuk, takarmányozásuk, versenyeztetésük, egészség-védelmük és titokzatos tájékozódási képességük egyaránt része a kötetnek. Minden szövegrészt igényesen megválogatott fényképes illusztráció gazdagítja.

A szerző, Dr. Zsolnay Miklós beszámol a galambok kitűnő tájékozódóképességének hátteréről, taglalja a tenyésztés alapvető eljárásait és a versenyzési módokat. A nagyon gyakorlatias mű kitér a természetes anyagok és az alternatív takarmány-kiegészítők szerepére a takarmányozásban. Értékes fejezete a kéziratnak az Anker Alfonzról írott megemlékezés. A korszerű igényeknek engedve gyűjti össze a galamb fontosabb megbetegedéseit.

Támogatóan ajánlom e könyvet a szerző szavaival „Azoknak, akik szeretik a győzelem ízét, de tudnak méltósággal veszíteni és örülni társaik sikerének”, vagyis azoknak, akik az egészségesebb és teljesebb emberi lét iránt fogékonyak, akik nem zárkóznak el az ezt segítő újdonságok alkalmazásától, és akik mindezek mellett e sport nemes hagyományait elevenen szeretnék ápolni.

A szerkesztő ajánlásával