fbpx

Másfél milliárd forint jut egy új burgonyafajta kinemesítésére

Írta: - 2014 június 05.

Másfél milliárd forint jut egy új burgonyafajta kinemesítéséreNyíregyháza, 2014. június 4., szerda (MTI) – Közel 1,5 milliárd forintot fordíthat egy új, úgynevezett multirezisztens burgonyafajta kinemesítésére a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézete és a Dr. Sárvári és Csendes Agrárgazdálkodó és Fejlesztő Kft. – közölte a kutatási projekt kommunikációjáért felelős társaság szerdán az MTI-vel.

A burgonyakutatással foglalkozó vállalkozás szakemberei és az intézet munkatársai a kutatási projekt során olyan burgonyafajtát alkotnak meg, amely ellenálló képessége révén mennyiségi és minőségi leromlás nélkül termeszthető akár egy évtizednél hosszabb időn keresztül a szélsőséges időjárás következményeit elszenvedő mezőgazdasági területeken – olvasható a közleményben.

A 2016 év végéig tartó kutatási program alapjául a Sárvári-család által, úgynevezett keresztezési eljárással kinemesített burgonyaklón szolgál.

Az intézet és a vállalkozás a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázati kiírásán nyerte el a fejlesztési összeget.

MTI 2014. június 4.