Kukorica gyomirtás biztonságosan és gyorsan

Aspect T: új megoldás a BAYER-től a kukorica gyomnövényei ellen.

A termesztési szezon végén érdemes szétnézni a kukoricatarlón, megnézni, esetleg mi maradt ki a gyomirtásból a táblákban, illetve jó alkalom arra, hogy megtaláljuk azokat a gyomfajokat, egyedeket, amelyek túlélték a szezont. Jelenlétük utalhat arra, hogy nem tökéletes a technológia, amit alkalmaztunk, módosítani kell a következő évben a dózisokat, a készítményeket, netán a kijuttatás időzítését, de jelentheti azt is, hogy az egyoldalú herbicidhasználat miatt rezisztens egyedek maradtak a területünkön. Érdemes megfigyelni a táblák dűlőutakkal határolt részeit, hiszen korábban nem ismert, új fajok felbukkanása itt a legvalószínűbb.

Szinte mindig marad túlélő gyomnövény a kukoricában. Ezek a kultúrnövény fejlődésekor további problémákat okozhatnak.

Fontos, hogy egyáltalán ne adjunk esélyt a folyamatosan kelő gyomoknak sem, mert nem csak vizet és tápanyagokat vonnak el a kultúrnövénytől, hanem magjukkal tovább gyarapítják a talaj gyommagkészletét. Ilyen, gyakorta gondot okozó nagymagvú kétszikű gyom többek között a selyemmályva, a szúrós szerbtövis, a csattanó maszlag vagy a napraforgó-árvakelés. Ide sorolhatók a nehezen írtható egyszikűek közül például a kölesfajok, ujjasmuharfajok, muharfajok is.

Túlélési stratégiájuk, hogy olyan mélységből is kikelnek, ahova a hatóanyagok már nem mosódnak le, vagy olyan későn kelnek, hogy a kijuttatott hatóanyagok zöme elveszíti a hatását ellenük, illetve posztemergens készítmények esetében nem is találkoznak a herbicidekkel. Egyes fajok morfológiai szelektivitással is rendelkeznek, leveleik és hajtásaik fényesek, viaszosak vagy szőrösek (kövér porcsin, muharfajok), ami megnehezíti a posztemergensen kijuttatott hatóanyagok felszívódását. Ritkán, de előfordul, hogy eleve toleránsak a HPPD és/vagy ALS gátló hatóanyagokra (varjúmák, szulák keserűfű, kövér porcsin, parti köles, fenyércirok).

A kukorica-gyomirtásban a tökéletességre kell törekedni: fontos, hogy ne hagyjunk túlélő egyedeket, mert rezisztenciát hordozhatnak!

Tovább bonyolíthatja a helyzetet az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás. Szélsőségesen száraz, és túl nedves évjáratok váltogatják egymást. Ha ez nem lenne elegendő, akkor a termesztés körülményei további kihívások elé állítják a kukoricatermesztőket. Ilyen például a hibridvetőmag-előállítás. Az elhúzódó, többszöri vetés és talajbolygatás újabb és újabb lehetőséget nyújt a gyomnövények csírázására. Öntözés hatására egyes hatóanyagok hamarabb kimosódnak, emiatt a rövidebb tartamhatással rendelkező készítményeket érdemes kiegészíteni. A megfelelő kombinációs partner a rezisztenciakezelést is segíti.

A Bayer új készítménye: az Aspect T megoldást nyújt a fent említett problémákra.

Az Aspect T SC 533 a flufenacet és a terbutilazin gyári kombinációja.

A termék literenként 200 g flufenacetet és 333 g terbutilazint tartalmaz SC formulációban. A herbicid kombináció kukorica korai-posztemergens és  posztemergens gyomirtó szere magról kelő egy- és  kétszikű gyomnövények ellen. Javasolt dózisa  1,50 l/ha.

Flufenacet

A hatóanyag a HRAC besorolás szerint a K3 csoport, csírázás és növekedésgátló hatóanyagok azon belül az oxyacetamid kémiai család képviselője. Hatását, hasonlóan a klóracetamid herbicidekhez, a csíranövények merisztemikus szöveteiben a sejtosztódás gátlásán keresztül fejti ki. A hatáskifejtés helyének pontos biokémiai reakciógátlása nem ismert, de a herbicid jelenlétében zavart szenved az érintett szövetek membránnövekedése, fejlődése, amely különösen erőteljes az osztódó szövetekben, végső soron a levelek, hajtások akár a gyökerek növekedésének deformációjában nyilvánul meg. A hatóanyag transzlokációja a xylemben megy végbe. A hatóanyag vízoldékonysága 20°C-on 56  mg/l .
 

Terbutilazin

A hatóanyag a HRAC besorolás szerint a C1 csoport fotoszintézis gátlók a PS II. rendszerben 1,3,5 –szimmetrikus triazinok kémiai család képviselője. A hatóanyagot a kezelt növények gyökéren és a földfeletti részeken egyaránt felveszik.  A növénybe került hatóanyag ugyancsak a xylemben szállítódik, a növények apikális osztódó szöveteiben koncentrálódik, ahol a Hill reakcióban az elektron transzport gátlásával tulajdonképpen a fotoszintézist gátolja. A hatóanyag vízoldékonysága 20°C-on 5 mg/l.

 

A két hatóanyag kominációja biztonságosan kijuttatható, korai-poszt , posztemergensen is, flexibilis kombinációs partner. Az Aspect T mint kombinációs partner kiegészíti a készítmények hatását számos ALS gátlókra és HPPD-gátlókra nem vagy kevésbé érzékeny egy és kétszikű gyomnövény ellen. A komponensek alacsony vízoldékonyságának köszönhetően, csapadékos évjáratban, ill. öntözött körülmények között hatástartamát megőrzi. A különböző hatásmódok kombinációja pedig megelőzi a rezisztencia megjelenését, és megakadályozza az ellenálló gyomok elterjedését.

Az Aspect T kombinációs partner felhasználását elsősorban a vállalat széles hatásspektrumú egy hatóanyagú termékei mellé ajánljuk, ilyenek a Merlin Flexx, Monsoon OD és a Laudis OD, de természetesen, ahol indokolt, a készítmény kijuttatható kombinációs partnerként akár az Adengo, Monsoon active vagy a Capreno mellé is. További kombinációs partner hozzáadását nem javasoljuk a tankkeverékhez.


Aspect T 1,5l/ha + Adengo 0,4 l/ha (korai posztemergens, Nagyigmánd)

Merlin Flexx + Aspect T

A Merlin Flexx több mint 20 éve alap herbicid a kukorica-gyomirtásban, folyamatosan lehet rá számítani. Egyedi megújuló hatásának köszönhetően, az egyik legmegbízhatóbb készítmény szinte bármilyen évjáratban. A gyomflóra változása miatt korai posztemergensen alkalmazva felmerült az igény, hogy találjunk mellé egy megfelelő kombinációs partnert, ami:

  • levélen keresztül is felszívódik,
  • kontakthatást is biztosít,
  • szinergista a HPPD-gátlókkal,
  • a kevésbé érzékeny gyomokat elpusztítja, és
  • hatástartamot biztosít ellenük.

Az Aspect T megfelelő vízoldékonyságánál fogva kitart az izoxaflutol mellett, nem mosódik ki idő előtt mellőle. Az Aspect T-ben levő flufenacet hatóanyag stabilizálja a Merlin Flexx egyszikűek elleni hatását, valamint megakadályozza a nem kívánt késői egyszikű kelést. Kijuttatható szekvenciális programokban,

Aspect T, majd Merlin flexx vagy pre Merlin flexx majd Aspect T korai poszt, valamint a kettőt együtt használva preposzt kombinációban is.


Aspect T 1,5 l/ha + Merlin Flexx 0,44 l/ha (korai posztemergens, Nagyigmánd)

Monsoon OD + Aspect T

Monsoon OD a magyar kukoricaherbicidek között az egyik legszelektívebb, elsősorban egyszikűek ellen alkalmazható készítmény (magról kelő és évelő egyaránt), mely széles kétszikű spektrummal rendelkezik. Az első, széfener technológiával megerősített hatékony ALS-gátló herbicid a kukoricában. A hatástartam növelése érdekében talajhatással is rendelkező kombinációs partner alkalmazása ajánlott. 17 év felhasználási tapasztalata azt mutatja, hogy a kukorica gyomosodásában időközben bekövetkezett változások, egy megfelelő kombinációs partner alkalmazását teszik szükségessé. Az Aspect T kiegészíti a Monsoon OD spektrumát a szívós keserűfű-fajok (főleg szuláklevelű keserűfű, madárkeserűfű, lapulevelű keserűfű, baracklevelű keserűfű) ellen, javítja a hatékonyságot olyan mélyről kelő gyomnövények ellen, mint a selyemmályva, szerbtövis- vagy a libatopfajok. A kombináció ugyancsak hozzájárul a magról későn kelő egyszikűek elleni hatáshoz is, például muhar- és ujjasmuharfajok, valamint fenyércirok. Évelő egyszikűekkel erősen fertőzött területen (fenyércirok, tarackbúza) 2,5+1,5 l/ha a javasolt dózis.

LAUDIS OD + Aspect  T

Magyarországon a legnagyobb területen alkalmazott* posztemergens kukorica-gyomirtószer a Laudis.

Egyedülálló hatékonysága és szelektivitása miatt lett 2019-ben is Magyarország piacvezető kukoricaherbicidje. Az Aspect T azért ideális kombinációs partnere a Laudis-nak, mert a két készítmény hatóanyagai szinergista hatásúak, együtt még gyorsabban szívódnak fel és fejtik ki hatásukat. Német vizsgálatok szerint ráadásul 30 perc elteltével tökéletesen esőállóvá válik a Laudis+Aspect T kombináció. A két készítmény együtt kijuttatva megfelelő hatástartamot biztosít olyan nehezen irtható magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen is, mint a muharfajok, pirók ujjasmuhar, parti köles, fenyércirok (magról kelő), szulák keserűfű, varjúmák, selyemmályva, kövér porcsin, napraforgó-árvakelés (HT is). A kombináció hatása azért lesz még gyorsabb, mert a Laudis és az Aspect T együtt kijuttatva egymás hatását felerősítik.

Magyarországi termelői tapasztalatok szerint a két gyomirtószer együttesen alkalmazva gyors, látványos, könnyen oldódik és kiváló tartamhatást ad. Általános vélemény, hogy az évelő gyomok elleni hatékonysága is jobb, apró szulák, mezei acat, szíriai selyemkóró.

Az Aspect T tökéletesen megfelel az integrált gyomszabályozási (IWM) követelményeknek, mivel hatásmódjában gyökeresen eltérő hatóanyagokat tartalmaz.

*Kleffmann: független piackutatási felmérése


Laudis OD 2,0 l/ha + Aspect T 1,5 l/ha (közép-posztemergens,  Rakamaz)

www.agro.bayer.co.hu

bayer gyomirtás kukorica