fbpx

Vonzó, de botrányos is a mezőgépész-képzés

Írta: Kohout Zoltán - 2020 február 07.

Durva: 22 iskola majdnem felénél nem biztosított a szabályos közpénzköltés – állapította meg az Állami Számvevőszék. Ez azért is kínos, mert óriási szükség van e képzések stabilitására.

Több a mezőgépész

A jó hír – erről portálunk is többször beszámolt –, hogy az utóbbi 5 évben több mint kétharmadával nőtt az agrárgépész-képzésbe jelentkező és ott szakmát szerző diákok, hallgatók száma Magyarországon. Igencsak ideje volt ennek: a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége évekkel ezelőtt indított erőteljes és eredményes kampányt annak érdekében, hogy a hiányszakmának számító mezőgazdasági gépészek száma növekedjen. Míg 5-6 éve, a kampány kezdetekor csak alig 1200, addig ma már több mint 3500 diák választja ezt a szakirányt – elsősorban azért, mert ez a pálya jó fizetést és stabil alkalmazotti státuszt ígér, akár gépkezelő, akár szervizes, akár kereskedői vonalon dolgozik a szakember.

Sok a közpénzes szabálytalankodás

A rossz hír viszont az, hogy az utóbbi időkben ellenőrzött 22 agrárszakképző-iskolából újabb 10-ben talált szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az állami közpénzellenőrző szervezet közlése konkrétan a csongrádi, a mátészalkai, a bajai, a budafoki, a csornai, a győri, a szécsényi, székesfehérvári, a tokaji és a törökszentmiklósi agrárszakképző iskolákat meg is nevezi mint olyanokat, amelyek a vizsgált időszakban (2016-2017) felelőtlenül és szabálytalanul használták fel az államtól kapott finanszírozást. Mindennek következményeként nemcsak szigorú javaslatokat tettek, de kilátásba helyezték az állami pénzek folyósításának felfüggesztését.

 (Felvételeink csak illusztrációk; forrás: MTI, MEGFOSZ, ÁSZ)

CÍMKÉK Mezőgépész