fbpx

Timac AGRO Tápanyagszakértő

Írta: - 2018 március 29.

Késik a tavasz

Az elmúlt héten kaphattunk egy kis ízelítőt a tavaszból, de sajnos úgy látszik, hogy egy ideig kénytelenek leszünk beérni ennyivel.Az elmúlt hét közepétől folyamatosan hűlő időjárás a hét végére országszerte esőt és havat hozott, ami az eddig felgyülemlett időveszteséget csak fokozza. Ennek köszönhetően az őszi kultúrák tavaszi indulása, bokrosodása is gátolt. Már most látszik, hogy a tavaszi vetésű növények magágyelőkészítése is hátrányt szenved. A kukorica és napraforgó vetését átlagos évjáratokban április elejétől, megközelítőleg két hét múlva már kezdeni lehetne, de erre ebben az évben nincs remény. Annak érdekében, hogy a lerövidült tenyészidőt a lehető legnagyobb hatásfokkal ki tudjuk használni, elengedhetetlen a növények minél optimálisabb tápanyag ellátása és fejlődést segítő anyagokkal való kezelése. A Timac AGRO speciális mikrogranulátum készítményei már a vetés pillanatától képesek segíteni a növény fejlődését: hatóanyagai a magba jutva fokozzák csírázásának gyorsaságát. Biostimulátor tartalma pedig még kedvezőtlenebb körülmények között is nagy gyökértömeg kialakításában segítik a magoncot, így ledolgozhatja az elszenvedett időveszteséget. 

Nyakunkon a nitrát bevallás!

Sok helyen a talaj állapota miatt nem lehet a földekre menni, épp ezért érdemes kihasználni ezt az időt a papírmunkára. Március 31-vel véget ér a 2017. évi nitrát bejelentési határidő, az AKG támogatást megnyert pályázóknak eddig kell bevallani elektronikusan a NÉBIH felé a tavaly kiszórt nitrogén hatóanyag mennyiségét. 

A gyümölcsösöket sem kíméli az időjárás

Az őszi- és kajszibarack ültetvényekben akár 80-100%-os kárral számolhatnak a gazdák. A pár héttel ezelőtti hideg a gyümölcstermesztőknek is fejfájást okoz, főleg az ország déli területein, ahol -20°C alá is ment az éjszakai hőmérséklet, és a kajszi- és őszibarack fák rügyei jelentős mennyiségben fagykárt szenvedtek. Nem csak ezekben a kultúrákban, hanem szilvában, cseresznyében és meggyben is számítani lehet fagy okozta rügykárosodásra. Az alma és körte ültetvényekben egyelőre úgy látszik nem keletkezett kár, de a Dél-Balatoni Borvidék egyes dűlőin, főleg a nagy terheléses technológiákat alkalmazó gazdaságokban számolni lehet csekély veszteséggel. Várhatóan ezt a problémát a második hullámban érkező hideg csak tetézi.