fbpx

Szeretné növelni terméshozamát?

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 06.

Termeljen kétszer annyit, mint eddig, kezelje savanyú talajait TerraCalco-val

Manapság elképesztő kihívások elé nézünk. A mezőgazdasági piac nehezen kiszámítható, sosem tudhatjuk, hogy a terményeinket milyen áron tudjuk értékesíteni. Éppen ezért minden lehetőséget meg kell ragadni, ami a magasabb terméshozamot ad, észszerű befektetés után.

A jól táplált talaj meghatározó

Az mindenki számára érthető, hogy talajunk állapota a várható terméshozamnak egyik alapvető meghatározója. Érdemes tehát alaposabban megvizsgálni, hogy ezért mit lehet és kell tenni.

Hiába a legjobb vetőmag, a gondos növényvédelem, ha a talajban nem találhatók meg a növények számára létfontosságú tápanyagok. Vagy ha megtalálhatók ugyan, de a növényeink mégsem tudják felvenni azokat. Sőt, ha megtalálhatók, de a növény nem tudja felvenni azokat, azaz mi úgy gondoljuk, megtettük, amit kellett, műtrágyáztunk, esetleg ezen felül egyéb anyagot is adtunk a talajunknak, mégsem értük el a várt hatást, tudnunk kell, mi maradt el, hogyan lehet a maximumot kihozni a befektetéseinkből. Kezdjük az alapoktól!

A talaj alapkondíciója: a talaj pH-értéke

Az egyik első mérési eredmény, amit a talaj laboratóriumi vizsgálataiból megkapunk a talajunk pH-értéke. Ez az érték sokkal fontosabb információt ad, mint amekkora jelentőséget tulajdonítunk neki. Amennyiben a talajunk pH-értéke 6,8-7,0-es érték alatt van, nagyon fontos erre odafigyelni, mert ebben az esetben savanyú talajjal van dolgunk.

Erősen savanyú  pH 4,5 alatt
Savanyú  pH 4,5-5,5
Gyengén savanyú  pH 5,5-6,8
Semleges  pH 6,8-7,2
Enyhén lúgos  pH 7,2-8,5
Lúgos  pH 8,5-9,0
Erősen lúgos  pH 9,0 felett 

Mi a probléma a savanyú talajok esetén?

Amennyiben a talajunk savanyú, a szerkezete leromlik, tömörödötté válik, ami jelentősen rontja a növény gyökérzetének növekedési potenciálját. A tömörödött talaj ugyanakkor megnehezíti a talajművelést, és lényegesen többe kerülnek a művelési munkálatok. A talaj felszínén porosodás, sok esetben cserepesedés tapasztalható, a talaj nem fogadja be a csapadékot, sokkal érzékenyebbé válik az aszályos időszakokra.


TerraCalcoval kezelt


Kezeletlen talaj struktúrája

2. kép. A kép bal oldalán a TerraCalco-val kezelt, a jobb oldalon a kezeletlen növényállomány látható

Alacsony pH esetén bizonyos elemek kimondottan károsak lehetnek a talaj életre. Például már 5,8 pH alatt az alumínium kioldódik és fitotoxicitás kockázat lép fel, a növények képtelenek kifejlődni ezen a talajon.

Mi a megoldás?

Szerencsére a Carmeuse-nek, hosszú távú gyártói tapasztalattal, van erre megoldása: TerraCalco 95! Tiszta kalciumalapú talajjavító anyag 98%-os hatóanyagtartalommal. Talajjavítóként fizikai szinten csökkenti a tömörödést, kémiai szinten beállítja a pH-t, és maximalizálja a tápanyagok felszívódását, biológiai szinten pedig növeli a mikroorganizmusok életciklusát a talajban. Ugyanakkor a legmagasabb hatóanyag tartalom, és gyors hatás mellett nem kell érte feladni gazdálkodási szokásainkat, a TerraCalco95 műtrágyaszóróval kijuttatható, szemcsés anyag.

3. kép. A baloldalon a kezeletlen területről, a jobboldalon a TerraCalco-val kezelt kukorica termése látható a július középi fejlettségi szinten.

4. kép. Kiemelkedően fejlett és egészséges kukorica a kezelt területen

Javasoljuk a TerraCalco 95-öt, ha

  • tömör a talaja;
  • eltűnik a talajából a víz;
  • aszály idején nagy repedései vannak a földjein;
  • savanyú pH-jú a földje;
  • nagy dózisban használ műtrágyát;
  • helyre akarja állítani a talajéletet, hogy az levegősebbé váljon;
  • orsóférgek és olyan gyomnövények vannak jelen, mint a kamilla, lóhere, mezei szulák, pitypang;
  • a tápanyagok a talajban blokkolva vannak;
  • elegendő műtrágyát használ, mégsem éri el a kívánt termésátlagot;
  • növelni szeretné a termelését;
  • olyan növényeket akar, amelyek ellenállóak az időjárás viszontagságaival, a betegségekkel és a kártevőkkel szemben;
  • ha Ön zöldségtermesztő;
  • jó áron szeretne jó terméket, ami végre nyereséget is hozhat.

A TerraCalco® hozzájárul a talaj radikális javításához akár egy lépcsőben, akár 2-3-4 éves lépcsőkben növeli a termelés minőségét és mennyiségét.

További információért kérjük forduljon bizalommal kollegánkhoz:

Szigl Zoltán

agrár üzletági kereskedelmi képviselő

+36/30 4360577