fbpx

Idegrendszeri tünetek – kilőtték a veszett rókát

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 29.

A vadászok veszett rókát lőttek ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén – tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből.

róka
Veszett rókát találtak az ukrán határ közelében (fotó: Pixabay)

A járványügyi nyomozás folyamatban van

A Nébih debreceni laboratóriuma igazolta egy, a veszettség gyanúja miatt kilőtt rókánál a fertőzést. Az idegrendszeri tüneteket is mutató állatot a múlt héten ejtették el Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében. A szakemberek szerint a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. A hatóság az érintett területen gócvakcinázással egészíti ki a 2022. október 1-8. között zajló őszi kampányt.

Az illetékes hatóság az esetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta.

Magyarországon 2017. óta nem azonosítottak veszett állatot

A betegség jelenlegi behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány által Ukrajna felől következett be. Ezt támasztja alá, hogy az eset az ukrán határtól mintegy 5 kilométerre történt. Emellett a térségben a korábbinál magasabb a járványügyi kockázat, mivel Ukrajna állategészségügyi hatósága a háború miatt idén nem tudta végrehajtani a rókaállomány körében végzett saját immunizálási programját.

A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb fertőző betegség, melyet a fertőzött állat – harapása útján – akár az embernek is átadhat, tehát az ellene való védekezés a humán megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Amennyiben valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, azt haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (+3680/263244).

A témában további hasznos információk olvashatók a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapján.

Forrás: Nébih/Sajtóközlemény