fbpx

Ismeretbővítés talajtan, növényélettan és -védelem témákban

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 02.

Ismét határszemlék formájában tartanak márka semleges, ismeretbővítő tájékoztatót a talajtan, a növényélettan és a növényvédelem témakörében – a sikerrel zárult téli szemlekörök után 6 helyszínen és 7 kultúrában várják az érdeklődőket az AGRO.bio Hungary Kft., a Pro-Feed Kft. és a Valcum-Agro Kft. szakemberei.

A növény állomány szemrevételezése
A növény állomány szemrevételezése

Napjainkban a mezőgazdaság szolgáltatja a legtöbb tudományos újdonságot

Az agrárium az a szakterület, aminek a fejlődése az elmúlt évtizedben rendkívüli módon felgyorsult. Ahhoz, hogy a termelés kockázatát és kitettségét növelő környezeti hatásokkal (pl. klímaváltozás, aszály), a társadalmi környezet változásának kihívásaival (pl. Green Deal, háborús konfliktus), a gazdasági feltételek kiszámíthatatlanságával (pl. input anyagok és energiahordozók árai) eredményesen fel tudják venni a küzdelmet, a szakembereknek naprakész tudással kell rendelkezniük.

A meglévő ismeretek folyamatos bővítése megkerülhetetlen. A tudás átadásának leghatékonyabb módja pedig az, ami a helyszín, a módszer és a tartalom tekintetében is megfelel a napi gyakorlat elvárásainak. Ezért hoztuk létre a NÖVÉNYSZEMLÉKET, ahol a talajtan, a talaj- és növényélettan, a növényi fejlődés- és stressz élettan, a növényvédelem, a helyszíni állapotfelmérés és a növény-diagnosztika van a fókuszban.

A NÖVÉNYSZEMLÉK formája határszemle

Ez a művelet a gazdászok számára a növény állomány szemrevételezését, állapotának felmérését, azaz egyfajta diagnózis felállítását, az időszerű tennivalók meghatározását, azaz konkrét döntések meghozatalát jelenti.

A klasszikus formájában mindez több szakember együttes jelenlétével történik, így lehetőségük van konzultációra, szakmai vitára, álláspontjaik, véleményük ütköztetésére és egyeztetésére.

Az eredmény pedig olyan gyakorlatias döntés, amely időben és helyben is precíz és okszerű!

Mivel készülnek a sorozat előadói? Miért érdemes regisztrálni és részt venni a továbbképzéseken?

  • Szabó István üzletág fejlesztési igazgató (Pro-Feed Kft. Növényegészség Üzletág)

„A téli Szemlekörök után a tavaszi-nyári Növényszemléken a növények kerülnek a fókuszba. Azzal készülünk, hogy a szakembereket kicsit kirángassuk az online térből és a több milliós high-tech berendezések, műszerek bűvköréből. Szeretnénk megmutatni, hogy egy ezer forintos nagyítóval, egy svájci bicskával és egy kevés, de célirányos növényélettani tudással olyan információhoz juthatnak kint a terepen, ami javítani tudja a munkájuk hatékonyságát és növelni a termelés eredményességét. A helyszínek kiválasztásánál próbáltunk figyelni arra, hogy az egyes kultúrák jellemző termőhelyükre kerüljenek, illetve házigazdáink a térség meghatározó gazdaságai, intézetei legyenek.

Minden olyan szakembert várunk a határszemléinkre, akit érdekel, hogy

  • mikor dől el, mekkora lesz a napraforgó tányérja?
  • melyik fejlődési időszak dönt a cukorrépa cukorhozamáról?
  • miért fontos a szója hüvelyfalának egészségi állapota?
  • honnan csoportosítja át a tápanyagokat a cirok a mag fejlődése során?
  • mit jelent az őszi búza elnyelő korlátozottsága?
  • miként alakul a szőlő termése a virágdifferenciálódás és a szüret közötti másfél(!) évben?”
Őszi búza
Őszi búza, virágkezdemény
  • Daoda Zoltán szakmai igazgató (AGRO.bio Hungary Kft.)

„A tavaszi-nyári NÖVÉNYSZEMLÉK során is hagyományosan talaj-növény rendszerben gondolkozunk, így nem mehetünk el a termőtalajok pillanatnyi állapota mellett, ami az addig végrehajtott talajművelés, szervesanyag-gazdálkodás, eszköz- és szerhasználat következménye. A gyökérzónában megvizsgáljuk a felvehető főbb tápanyagok szintjét. Elemezzük a művelési mélységben jellemző talajállapotokat, értékeljük, hogy miként támogatják (jó esetben), vagy hogyan gátolják (rossz esetben) a növény fejlődését. Kézi talajszonda segítségével felmérjük a talajművelés sikerességét, agrotechnikailag elemezzük a talajszerkezetet.”

  • Dr. Varga Zsolt szakmai vezető (Valcum-Agro Kft.)

„A NÖVÉNYSZEMLÉK alkalmával kiemelt figyelmet fordítunk az adott kultúra aktuális növény-egészségügyi állapotára és az évjárathatástól függő, potenciális károsító szervezetek megjelenésére. Ezen belül főként az egyes növényfajokat fertőző kórokozók által előidézett betegségekre, így a biotikus stressz faktorként okozott növény- és kórélettani hatásokra és ezek következményeire helyezzük a hangsúlyt. Szeretnénk bemutatni a gyakorló szakembereknek a szimptomatológia jelentőségét – az élettani és kórtani tünetek megkülönböztetésének alapjait – és a szabadföldi diagnosztikai lehetőségek gyakorlati alkalmazását, amellyel mélységében kerülhetünk közelebb a növényi és a kórokozó sejtek kapcsolatrendszeréhez, ezáltal pedig a helyes diagnózis felállításához, és a pontos technológia meghatározásához.”

A határszemlék során a hangsúlyt a tudományos alapokra helyezzük, és az egyes szakterületek alapfokú ismeretére építünk. Ezért a részvételt azoknak a szakembereknek ajánljuk, akik felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkeznek. Ezen belül kiemelten fontos számunkra a növényorvosok és növényvédelmi szakmérnökök hiteles és magas színvonalú tájékoztatása. Ezért sikerült már korábban több alkalommal is részt vennünk a növényorvosi kamara megyei szervezeteinek továbbképzési programjában.

őszi árpa
őszi árpa tábla

A NÖVÉNYSZEMLÉK sorozat célkitűzéseit, mint takarmánygyártó, szója feldolgozó, állattenyésztő és integrátor cég, a Galldorf Zrt. is támogatja.

„Minden termelésben részt vevő eszközünket, gépünket tudjuk pótolni, más kérdés, milyen áron. A termőföldjeinket nem vagyunk képesek lecserélni, mert nincs belőle több. Talajainkat minden körülmények között óvnunk kell, helyesen táplálnunk, hogy a talajélet ne szenvedjen károsodást, de a remélt hozamokat el tudjuk érni. Mindezt úgy, hogy a következő generációk – gyerekeink, unokáink – is eredményesen használhassák a rájuk hagyott, életet jelentő földvagyont. Ehhez nyújt segítséget minden termelőnek a NÖVÉNYSZEMLÉK sorozat” – mondta Popovics Tamás igazgató.

A továbbképzés részletes programja, a legfontosabb tudnivalók és a részvételi feltételek megtalálhatók a sorozat regisztrációs oldalán.

Forrás: Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc