fbpx

Kisgumó nagy lehetőség – Burgonyatermesztés minigumóval

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 08.

A minigumóval való burgonyatermesztés szakmai tapasztalatok alapján alakult ki és az elmúlt húsz évben vált közismertté Magyarországon, nemcsak a hobbykertekben, hanem az áruburgonyát előállító gazdaságokban is.

Minigumónak nevezzük a 25-35 mm átmérőjű, elit, szuperelit minősítésű, hazai és import vetőburgonyát. Legfontosabb paraméter a minősítés! Kisméretű, hazai elsőfokú vetőburgonyától, főleg fogékony fajtától, vírus fertőzött évben ugyanis nem várható el kiemelkedő terméseredmény.

Cégünk a Bács Gazda-Coop Kft több mint 15 éve igyekszik kiszolgálni elsősorban viszonteladó nagykereskedő vásárlóit egyedülálló választékával. Évente 20-24 fajta található meg kínálatunkban a szuper koraiaktól a közép érésűekig, a saláta burgonyáktól a sütnivalókig és a sárga, piros és lila héjszínű burgonyákig.

Az elit és szuper elit minősítésű minigumó előnyei:

– minimum 30%-kal nagyobb terméseredmény a normál méretű első fokú vető-burgonyához képest

– nagyobb méretű, piacosabb termés

– kategóriájában a legkedvezőbb beszerzési ár (2011. évi árakon, 35-55 mm -17.7 Ft/db, 25-35 mm -12.5 Ft/db)

– egységnyi területre kisebb ültetőgumó, (2011-ben 200 e Ft/ha árelőny) szállítási és tárolási költség

– speciális ültetőgéppel nem rendelkező kisgazdaságokban a kézi erővel vagy palántázógéppel történő ültetés

kivitelezése jóval könnyebb, mint a normál méretű vetőgumó esetében (A 25-35 mm átmérőjű gumók automata géppel is ültethetők.)

– étkezési és vetőburgonya is előállítható belőle, természetesen a vetőburgonya-termesztés technológiai követelményei betartásával

– a szükséges vetőburgonya mennyiség pontosan meghatározható (maximum 4 db/m2), ezért vásárláskor nem kell „rátartani”, senkit nem ér kellemetlen meglepetés az ültetés vége felé, mint a kg-ra vásárolt normál méretű (35-55 mm) burgonyánál

–új fajták kipróbálásának lehetősége kevés kockázattal

A Bács Gazda-Coop Kft. 30-tól- 1000 db-os kiszerelésben hozza forgalomba a vetőburgonyát, így mindenki a megfelelő darabszámot vásárolhatja. Kiszereléskor még az import vetőburgonyát is ellenőrizzük, a kis mennyiségben előforduló sérült gumókat kiválogatjuk, így a forgalomba kerülő minigumóból 100%-ban erőteljes, egészséges növények fejlődnek.

A termesztéstechnika megegyezik a normál méretű vetőburgonyával történő termesztéssel. Ez alól a tőszám beállítása sem kivétel, 40.000 db-nál több vetőgumó ültetése hektáronként nem indokolt és nem gazdaságos étkezési burgonya termelésénél. A növények kelése és kezdeti vegetatív fejlődése valamivel lassúbb, mint a normál gumónál, később az állomány behozza a „lemaradást”, lombzáródáskor nincs különbség. A gumóképződés időszakában sincs különbség, így a koraiság sem szenved csorbát. Egy gumóról kevesebb, 2-3 szár fejlődik, ezért kevesebb gumó kötődik, ezeket viszont a növény kivétel nélkül, dinamikusan, nagy méretű, igen szép áruvá fejleszti. A szellősebb állomány egészségesebben fejlődik, hatékonyabb a védekezés, az igen fényigényes burgonya kevéssé árnyékolt, a mechanikai talajmunka jobb minőségben elvégezhető, kedvezőbb a lomb-gumó arány.

A minigumóval történő burgonyatermelés az elmúlt években egyre közkedveltebbé vált, amit az évről-évre megsokszorozódó igények mutatnak. A kisgumóval történő termelés lehetővé teszi, hogy a kiskertekben is egészséges alapanyaggal történjen a termelés, megsokszorozva ezzel a terméseredményeket és csökkentve a szomszédos termelők állományának fertőzésveszélyét.

Szabó Lajos

növényvédő szakmérnök

Bács Gazda-Coop Kft.