fbpx

Van kis kapkodás a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrénél

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 19.

Miután az aszály majdnem padlóra vitte a mezőgazdaságot, most a pénzügyi kavarás okoz némi fejetlenséget a szója-, a búza- és a kukoricakivitelben. Mivel tízmillió tonnákról van szó, a globális piaci hatások miatt sem mindegy, mi folyik Argentínában.

kukorica búza szója
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Durva infláció, pénzügyi dráma

Argentína gazdaságának az egyik legerősebb tartóoszlopa a mezőgazdaság. A nagy dél-amerikai állam a világ egyik legnagyobb gabonatermelője és -exportőre, különösen a legfontosabb alapélelmiszerek és állatitakarmány-alapanyagok, köztük a szójabab, a kukorica és a búza terén. Nagyon nem mindegy, mi történik ezen a téren, mert még az előző elnöki vezetés idején is hatalmas államadósság, 100 százalékot(!)meghaladó éves infláció volt. Az új elnök a pesót is durván, 54 százalékkal leminősítette. Már a leértékelés híre a gabonaexportőrök közében kisebb rohamot váltott ki, és az egekbe röpítette a kukoricaértékesítést, mert az exportőrök igyekeztek az intézkedés előtt befizetni a gabonaexportot sújtó adókat. Az állami vezetés erre fel először felfüggesztette a gabonafélékre és olajos magvakra vonatkozó új exportengedély-kérelmeket. ezeket pár nap múltán újra megnyitották, és most arra számítanak, hogy a leértékelt peso még intenzívebb kereskedésre ösztönzi majd a gabonapiaci szereplőket.

Aszály, adó

Ez azonban várhatóan újabb állami beavatkozást generált majd, hiszen a tavalyi súlyos aszály miatt óvni kell a belföldi készleteket is. A kormány megerősítette, hogy az exportadókat várhatóan 15 százalékra emeli – ami nem vészes az eddigi 12 százalékos búza- és kukoricaadóhoz mérten. A szójabab és a szójababtermékek kiviteli adója marad 33-31 százalék.

Az argentin gabonatőzsde szerint az aszályban a gabonaexportból származó adók több mint 2,3 milliárd dollárral csökkennek. A kiszáradt termőföldeken 50 millió tonnás veszteséget szenvedtek el a gazdák. Ezért az adót az állam azzal a céllal magyarázza, hogy megállítsák az eladási hullámot, több bevételre tegyenek szert, amikor az exportengedélyek újraindulnak, és a pesót új értékre állítsák. Az idei búzatermés sem ígérkezik éppen jónak, igaz, a tavalyinál jobb lesz.