fbpx

V. KRONE-SHOW

Írta: Kristóf Imre - 2018 július 02.

Rendezte: Valkon Kft. főszerepben: a KRONE gépekHazánkban – a tavaszi csapadékhiányos időszak miatt – szarvasmarha-takarmányként is előtérbe került a gabonafélék használata, mert jobb a szárazságtűrésük, mint pl. egy olaszperjének. Ezeket a növényeket – a rosttartalmuk csökkentése érdekében – már olyan fiatalon kell betakarítani, mintha fűfélék lennének. Erre – a gyors növekedésük miatt – néhány nap áll csak rendelkezésükre a gazdáknak – hangsúlyozta Dr. Orosz Szilvia, az ÁT Kft. takarmányanalitikai igazgatója azon az előadáson, amelyet az V. KRONE-Show keretében tartottak Mezőtúron. A Valkon Kft. által szervezett gépbemutatón erre a gyors betakarítási módra is kínáltak megoldást a gazdák számára.

Az ország 4 helyszínén mutattuk be a KRONE szálastakarmány-betakarító gépeinket, amelyeket Valtra erőgépekkel húztunk, és mellette működés közben láthatták a Kramer rakodógépeinket is. Elégedettek vagyunk, összesen közel 400 látogatónk volt, ami azt gondolom, hogy ebben a rövid időszakban kiváló partnerlátogatottságot jelent – összegezte a bemutatók eredményét Kecskeméti Sándor, a Valkon Kft. ügyvezető igazgatója a mezőtúri bemutatójukon (képünkön).

EasyCut kaszák SmartCut gerendellyel,SafeCut kaszatárcsa biztosítással

A bemutatón hangsúlyozták, hogy a KRONE fejlesztései a még nagyobb üzembiztonságot szolgálják. Az új kaszagerendely teljesen körbe hegesztett – nem csavarozott – és karbantartás-mentes. Azok a részek, amik kopásnak vannak kitéve, edzett, hőkezelt acélból készültek és cserélhetőek. A SafeCut rendszer a kaszatányér biztosítását jelenti, ha rendkívüli terhelés éri, akkor a fődarab nem sérül meg, mert a filléres tételű feszítőhüvely törik csak, amely könnyen cserélhető bontás nélkül is.

ActiveMow kaszák: amit még az MTZ is könnyedén visz

Ez a 2,80 m-es munkaszélességű kasza a tipikus méret, de van a kínálatunkban 3,20 m-es is. Lényeges, hogy a súlya alig több mint 600 kg. Az EasyCut kaszáknál a 2,80 m-es is majdnem 800 kg, ami egy MTZ-vel használva már kritikus súlyt jelenthet, ezért a könnyebb, ActiveMow kaszákat nyugodtan használhatjuk MTZ-vel is– mutatta be működés közben a KRONE gépgyár kaszáit Dobos Péter munkagép-kereskedelmi vezető.

Szársértők különféle növényfajokra

A kaszák után kétféle KRONE szársértőt is felszerelhetünk: gumihengerest vagy acélverőujjast. A feladatuk az, hogy néhány cm-ként megtörjék a növény szárát – elősegítve a gyorsabb nedvesség vesztést. A gumihengeres a lucernához, míg a másik az egyszikűekhez, fűfélékhez használható inkább.

Rotoros rendterítők: tiszta takarmány, homogén eloszlás

A bemutatott KW 782-es rendterítő 7,8 m munkaszélességű, függesztett kivitelű, előnye a robusztus kivitel. Nagyméretű, vastagfalú zártszelvényből kialakított a gerendelye, a rotorkarokat is erős csővel függesztették fel. A rugósfogakat elvesztés elleni biztosítással látták el, kopás esetén egy excenterrel könnyen utána állíthatóak.

Swadro vontatott kétrotoros oldalrendképzők: egyszeres és kettős rend képzésére

A TS Twin 620-as rendképző6,20 m-es munkaszélességű. A hordozó kerekeket a rugós fogakhoz a lehető legközelebb helyezték el, a jobb talajkövetés érdekében. Az első rotoron 10 kar található, a hátsón 13, az első fordulatszáma nagyobb, hogy jobban szétterítse az anyagot a hátsók előtt. A hajlított rugóskarok gyorsan, könnyen kicserélhetőek törés esetén.

KRONE Fortima F 1600 fi x kamrás bálázógép: folyamatos munka, kisebb karbantartási igény

Ennél a típusnál 155 cm a bála átmérője. Inkább szalmára való bálázó, hagyományosan hálóval kötöz. 2,05 m-es a rendfelszedője, ebben nincs szeletelő, a bálakamra csukása mechanikusan saját súlyával történik, ezért nem terheli a traktor hidraulikáját. Folyamatosan lehet vele dolgozni, mert bálaledobáskor, nem kell megvárni amíg becsukódik a bálakamra ajtaja.

Comprima F155 XC bálázógép: újdonság, hogy háló helyett fóliával köti be a bálát

A gép eleje egy 2,15 m szélességű, vezérlés nélküli rendfelszedőből áll, amely több mint 70%-kal kevesebb kopó alkatrészt tartalmaz. A korábbi változatnál egymás mellett helyezkedtek el 5 sorban a rugós fogak, most eltolva dupla v alakban azért, hogy még egyenletesebb legyen az anyagáramlás. Ezt követi egy 17 késes szeletelő berendezés, ill. a pulykásoknak egy 26 késes verzió, ami még apróbbra szecskáz.

BigPack 1290 HDP bálázó: 25%-kal tömörebb bálák

A HDP bálázóval 20-25%-kal nehezebb súly érhető el. Míg egy átlagos bálaméret esetén a hagyományos bálázók 400-420 kg-os bálát készítenek, a HDP 500 kg felettit. Sokféle extra felszereléssel kérhető, pl. bálamérleggel, nedvességmérővel.

BIG X önjáró silózók: az igényeknek megfelelően, 480-1100 LE-ig

A KRONE BIG X 530 lóerős gépe, a teljesítményét tekintve a 2. gépe a családnak. A szecskázódob hátfala, fenéklemeze rugózottan lett kialakítva, így egy hirtelen nagyobb anyagmennyiség esetén sem lép fel torlódás. Mercedes motorja, hidrosztatikus járószerkezethajtású, a nagyobbak összkerékhajtásúak, a kisebb teljesítményűeknél ez opcióban kérhető.

Kramer teleszkópos rakodógépek: 6 m-es gémkinyúlástól egészen a 9 m-es emelési magasságig

Az elkészített bálákat meggyőző gyorsasággal és erővel emelték fel a Kramer rakodók. A tavalyi évtől hazánkban is kapható gépek előnyeit Bárth Gábor termékmenedzser foglalta össze: 3 féle kormányzásmód (négykerék, első kerék, „kutyázó”/oldalazó), mindkét tengely 40 fokos szögben alákormányozható, ezáltal rendkívül kis helyen is tud dolgozni. A gépek rázófunkcióval is rendelkeznek. A hidraulikus lejtéskiegyenlítéssel lejtős talajon is, a széles adapterválasztéknak köszönhetően – a bálarakodástól az erdészeti munkákig – sokoldalúan használhatóak.

Valtra traktorok: 1. megbízhatóság, 2. könnyű használat, 3. alacsony üzemeltetési költség

A gépbemutatón a különböző eszközöket Valtra traktorokkal működtették. Az erőgépek sokoldalú felhasználási lehetőségeiről Jócsák Attila erőgép-kereskedelmi vezető adott tájékoztatást a gazdáknak: A Valtra N 124-es alkalmas front és egy hátsó kasza működtetésére, de talajművelésre is, mert 6300 kg az alaptömege a traktornak, és az emelőműve akár 8 tonnás munkagépet is ki tud szolgálni. Orrésze viszonylag rövid, messze előre tudjuk nyújtani a homlokrakodót, és a csapott motorháztetőnek köszönhetően jól ráláthatunk az előttünk lévő munkagépre.

Kristóf Imre

Felvételeink, videó: https://agraragazat.hu/galeriak