fbpx

Szélsőségek szorításában

Írta: Kristóf Imre - 2018 július 19.

Milyen hatással van a mostani szélsőséges időjárás az őszi kalászosok és a repce termesztésére hazánkban? Milyen változásokat hoz a szántóföldi növénytermesztés technológiájában a hőségidőszak hosszának növekedése, az új kártevők megjelenése? Ezekre a kérdésre adtak választ a gazdáknak a KITE Zrt. június 4-én Nádudvaron megtartott repce és őszi kalászos technológiai és fajtabemutatóján.

A meleg és aszályos „tavasz” után, a bemutató előtti éjszaka Nádudvar környékén leesett 50 mm csapadék igazán aktuálissá és szemléltethetővé tette Hadászi László a KITE Zrt. innovációs főigazgatója (képünkön) előadását arról, hogy milyen szélsőséges időjárási körülmények között kell ma a növénytermesztőknek termelniük. A hőségidőszak hossza 11 nappal nőtt az elmúlt 100 esztendőben, a csapadékos napok száma viszont 20-szal kevesebb lett, ezért egyre hosszabb száraz periódusokat kell a növényeknek átvészelniük. A szélsőségessé vált időjárás miatt nem ritka az sem, hogy egy hónapon belül belvíz, majd aszály sújtja a termést – mondta Hadászi László, és a mobil technika segítségével „élőben” mutatta meg az előző napi felhőszakadás miatt vízben álló növényeket.

Mit tehet a termelő a megváltozott és gyakran szélsőséges időjárás kivédésére?

Virtuális sétára hívta a jelenlévő gazdákat Csótó András, a KITE fejlesztőmérnöke (Fejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóság; képünkön) a cég nádudvari repce- és kalászos fajtabemutató tábláiba, ahol évek óta végeznek technológiai és fajtakísérleteket. A szakember ismertette a tapasztalataik alapján kidolgozott, nagy terméshozamot garantáló, korszerű talajművelési és vetési technológiáikat, az ehhez szükséges talajművelő eszközeiket, vetőgépeiket.

Őszi káposztarepce-technológia a nagy termésért

A repce vetését augusztus végén, szeptember elején el kell végezni, helyes talajműveléssel, nyirkos magágyba azért, hogy még a tél beállta előtt a fejlődése elérje a 8-10 leveles tőlevélrózsás állapotot, az 1 cm-t meghaladó gyökérnyak átmérőt, a 2 cm-nél nem hosszabb csúcsrügyet, és a növény képes legyen 30 cm-nél mélyebb gyökérzetet fejleszteni. A repce kezdeti fejlődését segíteni kell az ősszel végzett gyomirtással, regulátor használatával és a P- és K-makroelem-trágyák talajvizsgálatra alapozott kijuttatásával. Biztosítani kell továbbá, hogy a vegetáció indulásakor a növénynek elegendő nitrogén álljon a rendelkezésére a talajból – hangzott el az előadáson.

Őszikáposztarepce-hibridek

Honti László, a KITE fejlesztőmérnöke (Innovációs Főigazgatóság) mutatta be azokat az új hibrideket, melyeket a fajtakísérleteik során szerzett tapasztalataik alapján ajánlanak a gazdáknak. Ezek a nagy termőképességű és stabilitású hibridek a Dribbler, Diffusion, ES Imperio és a Phoenix CL.

Őszikalászos-technológia

Az elvetett mag gyors és egyöntetűen keléséhez az alapművelést minimum 20 centiméter mélyen kell elvégezni. Ehhez a KITE Zrt. a gépkínálatából a középmély lazítóit ajánlja. A Köckerling Allrounderrel végzett magágykészítés pedig biztosítani tudja a szeptember végi, október eleji vetés pontosságát még nyirkos magágyban is. A csökkentett vetőmagnorma (hibridek 80-100 kg/ha, fajták 180-200 kg/ha) szükségessé teszi az őszi gyomirtást, a továbbiakban a regulátor használatát, a növényvédelem során pedig legalább kétszeri gombák elleni, valamint kellő számban elvégzett, kártevők és vírusvektorok ellen védekezést is – mutatott rá az előadó.

Búzafajták és hibridek a kívánt 8-10 t/ha termés eléréséhez

A KITE Zrt. ajánlatában bemutatott, termesztésre ajánlott fajták a következők. Prémium minőséget adók: Lucullus, Aurelius; nagy termőképességűek: Cellule, Basilio, Premio, Ingenio, Lithium, MV Nemere, Lenox; hibridbúzák: Hyfi, Hylant; tritikálé: SU Agendus; őszi árpák: SU Ellen, Monique.

Az új John Deere S700 nagyteljesítményű rotoroskombájn

A fajtabemutató után Kiss Sándor, a KITE szántóföldi gépértékesítési osztályvezetője (képünkön) mutatta be az új kombájnt a gazdáknak.

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak

Kristóf Imre