fbpx

Fiatal agrárszakemberek részére – XI. SUMIVERSITAS

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 14.

Szakmai előadásokkal és szántóföldi határszemlével várta ifjabb növényvédős partnereit a Sumi Agro Hungary Kft. május végén rendezvényére, Hódmezővásárhelyre. A már hagyományosnak számító, XI. SUMIVERSITAS során téma volt a rejtett életmódot folytató kártevők, külön kiemelve a molykártételt, valamint a védekezés ütős megoldásait. A jelen lévők szokás szerint egy fiatal agrárszakember életpályáját is megismerhették.

Keszthelyi Sándor
Prof. Dr. Keszthelyi Sándor, a MATE munkatársa (fotó: Horizont Média)

Képalkotó technikákkal a rejtett kártevők ellen

A megjelenteket Wirth László, a Sumi Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd megnyitotta a kétnapos rendezvényt. Prof. Dr. Keszthelyi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési-tudományok Intézetének munkatársa előadásában a talajlakó, illetve a rejtett életmódot folytató kártevők diagnosztizálási lehetőségeit mutatta be, és rávilágított azokra a megoldásokra, melyekkel sikeresen lehet védekezni ellenük.

Modern, az emberi gyógyászatban is alkalmazott képalkotó technikák segítségével sikerült az általa vezetett kutatócsoportnak feltárni a különböző növényi szövetek belsejében fejlődő ízeltlábúak által kiváltott károk mennyiségi és minőségi jellemzőit.

A témához csatlakozott a Dél-Balaton Zrt. ügyvezető igazgatója, Feil Dávid is „A molykártétel egy fontos gazdasági vetülete” című előadásával.

Sumi Agro Hungary Kft. képviseletében
Tasi Attila, Sipos József, Wirth László és Szabó Roland a Sumi Agro Hungary Kft. képviseletében (fotó: Horizont Média)

A hatékony védekezés is lehet környezetbarát

A környezettudatos védekezésre helyezte a hangsúlyt Sipos József, a Sumi Agro Hungary Kft. szaktanácsadója, mikor az „ütős” megoldásokról beszélt. Kiemelte a tebufenozid hatóanyagú, kukoricában használatos Mimic rovarölő szert, mely kiemelkedően hatékony a kukoricamoly hernyói ellen. Nagy előnye, hogy a hasznos ízeltlábúakra, a méhekre és egyéb beporzókra nem veszélyes. Hatását a lárvában fejti ki, akkor hat a legjobban, amikor a hernyó intenzíven fogyasztja a leveleket. Érdemes a lepkék tojásrakását követően, a tömeges lárvakelés előtt kijuttatni. Említésre méltó hosszú tartamhatása, és esőállósága is nagyon jó.

Milyen lesz a diótermés? Amennyiben a csalitechnológiaként működő Combi-protec rovarölő készítményt használjuk, jó. Az innovatív, környezetbarát növényvédelmi termék nagy hatékonysággal működik, és nem hat a méhekre és egyéb beporzó rovarokra. Megbízható védelmet nyújt a dióburok-fúrólégy, a cseresznyelegyek ellen Mospilan 20 SG rovarölő szerrel kombinálva. A csalianyag kiválóan működik a pettyesszárnyú muslica esetén is. Az első legyek megjelenését követően egy héttel célszerű a kezelést megkezdeni, amennyiben a csalitechnológiát alkalmazzuk (Combi-protec + rovarölő szer), ezt 10 naponta érdemes megismételni. Amennyiben a kijuttatást követő 2 napon belül jelentős csapadék érkezik, a kezelést javasolt megismételni. A technológia lényege, hogy nem kell kezelni a növény teljes lombfelületét, elég csak a felső kétharmadot. A kijuttatásnál durva, nagy cseppképzésű fúvókákat alkalmazzunk. A kalászosok kezelésére jól alkalmazható, kettős hatóanyag-tartalmú (bromukonazol és tebukonazol) gombaölő szert mutatott be Tasi Attila, a Sumi Agro Hungary Kft. szaktanácsadója.

Füsti-Molnár Bence
Füsti-Molnár Bence, a fiatal növényvédelmi szakember életpályáját ismerhették meg a jelen lévők (fotó: Horizont Média)

A növényvédő szerek hatásmechanizmusáról, használatuk toxikológiai és környezetvédelmi összefüggéseiről Szabó Roland, a cég termékmenedzsere tartott előadást. A szakmai előadások mellett Füsti-Molnár Bence, a BALMAZ-AGRO Kft. vezetője, mint fiatal növényvédelmi szakember ismertette életpályáját, melyben meghatározó szerepe van a családi vállalkozásnak és az agráriumhoz való kötődésnek.

Másnap a szabadföldi határszemle során a szántóföldi kísérleteket tekinthették meg az érdeklődők.

„A gyomok együtt élnek a kultúrnövényekkel és a gazdával. Ismerd meg a gyomot, ne legyen ellenséged, de ne engedd, hogy elfertőzze magjával a legszentebb értéket, a jó magyar földet! Védekezz gazdaságosan, időzítve, hatékonyan, de vigyázz a környezetedre is!” Intelem édesapámtól – Sipos József

Barna Ferenc