fbpx

A virtuális zöld legelő naponta plusz 5 liter tejet ad

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 13.

A tejhozam mennyiségi és minőségi növelése érdekében egy török gazdaságban virtuális szemüvegeket adtak a tehenekre, melynek eredményeként a folyamatosan virtuális zöld környezetben lévő szarvasmarhák több tejet adtak, mint a társaik.

VR szemüveg tehén
Nem elterjedt módszer a tejhozam növelésére a VR szemüveg alkalmazása (Fotó: DAILY SABAH)

A török farmer egy oroszországi példából vette az ötletet

Izzet Koçak virtuális (VR) szemüveget tett kettő tehenére, melyek segítségével az állatok úgy érzékelhették, hogy zöld legelőn vannak. Mentális állapotuk javítása érdekében esetenként komolyzenét is lejátszott a szarvasmarháknak.

„Alternatív módokat keresünk a hozam növelésére, a takarmány- és szénaárak emelkedését így próbáljuk ellensúlyozni. Hallottuk, hogy Oroszországban használták ezt a technológiát, és a kipróbálása mellett döntöttünk. A megfigyelésünk eredményei igazolják, hogy a tej minősége és mennyisége egyaránt javult… Általában 22 liter tejet termelünk naponta. A kettő, VR szemüveggel ellátott tehén átlagos tejmennyisége elérte a 27 litert. Egy zöld legelőt néznek, ez érzelmi lökést ad nekik, így most kevésbé feszültek” – mondta Koçak, a telep tulajdonosa.

A közép-törökországi Aksaray tartomány tehenészetében 180 szarvasmarha adja a tejet

A tejhozam növeléséhez az állatok mentális állapotán kell javítani, ennek érdekében hallgattatnak az állománnyal klasszikus zenét, illetve virtuálisan zöld mezőben helyezik el őket.

A kettő kísérleti példánynál elért eredmények oly meggyőzőek voltak, tíz további készletet rendelt Koçak, ezzel bővítve a referenciaállományt.

Itthon is vannak kutatás-fejlesztési programok, melyek a tejhozam növelésének alternatív módszereivel kísérleteznek.

Magyarországon is több alternatív módszerrel igyekeznek eredményeket elérni a mezőgazdaság e szegmensében

Itthon is találunk példát vízággyal való kényeztetésre vagy korszerű fejőrobotok alkalmazására, melyek kutatás-fejlesztési programok keretében futnak, és elsődleges céljuk a tejhozam növelése.

Marha jó hotel (Videó: Horizont Média)

Forrás: DAILY SABAH

Összeállította: Barna Ferenc