fbpx

A tejnek kinéző folyadék

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 11.

Tehén nélkül állítanak elő izraeli tudósok mesterséges tejet.

Élesztőből kísérleteztek ki tehéntej kinézetű és ízű folyadékot a tel-avivi egyetem kutatói. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó közösen dolgoznak a projekten – adta hírül közleményében az egyetem.

 

Tej

Már egy ideje készítenek tejpótló folyadékokat, de a tehéntej nem minden jellemzőjét adja vissza a mesterséges anyag (Fotó: Pixabay)

 

Környezet szennyezés minimalizálásával a tejjel megegyező folyadék előállítása

A tejipar, a tejtermékek gyártása károkat okoz a környezetnek, a szarvasmarha tartás megterheli a környezetet, a nagyipari állattenyésztés pedig etikai kérdéseket is felvet. Ezért a biotechnológiai vállalatok világszerte megkezdték tejpótlók felkutatását.

Az izraeli kutatók és szakemberek célja: az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek. Azonban ezt az eredményt a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül akarják elérni.

 

Tej

A tehéntej így néz ki (Fotó: Pixabay)

 

A mesterséges tej előnyei

A vállalkozás tej- és sajttermékei egészségesebbek az állatoktól származó tejnél: nem tartalmaznak koleszterint; laktózt; szomatikus sejteket.

A mesterséges tej a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását. Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

Forrás: MTI