fbpx

Elképzelhető a világ állattenyésztés, haszonállat nélkül?

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 22.

Az elmúlt években felerősödtek az állattenyésztéssel szembeni alaptalan támadások. A szélsőséges nézeteket valló civilszervezetek negatív kampányainak rendre célpontjai a gazdálkodók, a hús- és tejipar. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Húsba Vágó Tények” címmel ingyenes online kiadványsorozatot készített, hogy eloszlassa az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket.

szarvasmarhaHúsba Vágó Tényeket feszeget a NAK (Fotó: Horizont Média)

Tudományos alapú információk

A számos esetben egyoldalú szemléletű és tudományos alapok nélküli vagy féltudományos támadások rossz irányba befolyásolják a fogyasztók állattenyésztőkről, állattartásról, állati termékekről alkotott véleményét. Pedig a gazdálkodóknak, az ágazat szereplőinek folyamatosan szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jóléti szabályozásoknak kell megfelelniük.

Az alaptalan támadások ellen a Copa-Cogeca – az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legnagyobb érdekképviseleti szervezete, melynek aktív tagja a NAK – is rendre felemeli a hangját, a valós tényeken alapuló kommunikációval. A kamara ennek jegyében összeállított egy kiadványsorozatot, „Húsba vágó tények” címmel.

A kiadványok az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz, az állategészségügyhöz és -jóléthez, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmaznak, hozzájárulva az ágazat minél szélesebb körű pozitívabb elfogadottságához.

Milyen hatása lenne az állatállományok csökkentésének a vidéki térségekre?

Több, a témában felmerülő – a zöldek által felvetett – kérdésre is szakmailag alapos választ adnak a kiadványok.

Az ötrészes sorozat:

  • „Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége” címmel megjelent első kötet az ágazat vidéki élethez kapcsolódásáról, a húsnak az étkezési kultúránkban és a kiegyensúlyozott táplálkozásban betöltött szerepéről, valamint a „húshelyettesítők” és a természetes hús ökológiai lábnyomáról oszt meg hasznos információkat.
  • Az „Állatjólét” című második kötet az állatjólét és az állategészségügy közötti kapcsolatot, a zárt és a nem zárt tartásban az állatokat érő stresszhatások kezelését, valamint az egyes alkalmazott gazdálkodási gyakorlatokat, az állatok szállításával és vágásával kapcsolatos tévhitek cáfolatait ismerteti.
  • Az „Állategészségügy” című harmadik kötet pedig az antibiotikumok és a takarmány-adalékanyagok használatára vonatkozó szabályozásokkal és használatuk kockázataival foglalkozik.

szarvasmarhaÖt online kiadványt terveztek a sorozatba (Fotó: Horizont Média)

A kiadványsorozat újabb két kötete – „Környezetvédelem”, valamint „Gazdálkodás és vidéki élet” címmel – a közeljövőben készül el.

Az online anyagok elérhetők, letölthetők a NAK honlapján a „kiadványok” menüpontnál.

 

Forrás: NAK
Összeállította: Barna Ferenc