fbpx

Szoftverek a gazdák szolgálatában

Írta: Agrárágazat-2021/12. lapszám cikke - 2022 január 01.

A tavalyi kiérdemelte a valaha mért legmelegebb év címét világszinten, a 2016-os évvel osztozva a dobogó legfelső fokán. Az átlaghőmérséklet-növekedés Magyarországon is megfigyelhető volt, nálunk azonban inkább a csapadék szélsőséges megjelenési formái okozták a legnagyobb problémát. A júliusi hirtelen jellegű, özönvízszerű esőzések vagy épp a szokatlanul száraz november pedig feladták a leckét az agrártevékenységet folytatóknak.

A kiszámíthatatlan csapadékeloszlású hónapok nagymértékben befolyásolják a termelésbeli tervezhetőségét, így a munkaerő-gazdálkodást sem könnyítik meg a gazdák számára. Kézzelfogható szükség van tehát olyan megoldásokra, amelyek segítenek a hatékony előregondolkodásban, és ha azt a körülmények megkívánják, az előzetes elképzelések gyors módosításában egyaránt.

Terméshozam-növelés, költségcsökkentés

A termelésbecslés digitalizációjával megjelentek a piacon olyan szoftvermegoldások, amelyek légifelvételek útján azonosítják és elemzik a növényeket, majd a begyűjtött adatok alapján képesek felvázolni a termés várható mennyiségét és minőségét. Ilyen például az Outfield is, amely a hagyományos módszerekhez viszonyítva rövidebb idő alatt, lényegesen pontosabban becsüli meg a hozamot – nagyban támogatva ezzel a termelést érintő célravezető döntéshozatalt.

ABZ DrónRekordot döntött a 2020-as év

Az ültetvénykezelő platform a hagyományos előrejelző rendszereket kiegészítve segít tervezni és időzíteni: az Outfield a machine learning (gépi tanulás) technológiát használva részletes térképet készít a termőföldről, amin aztán nyomon követhető az állomány fejlődése. Amennyiben a gyümölcsös különböző részein eltérő mértékben zajlik a virágzás, ennek mentén a permetezés is bármikor átütemezhető. Ez a szoftvermegoldás a vegyszerhasználat mérséklésével csökkentheti a környezet terhelését, az ABZ Drone drónmegoldásaival kombinálva pedig jelentősen fenntarthatóbb farmmenedzsment-folyamatokat tesz lehetővé.

Az Outfield ültetvénygazdálkodási rendszerében a termelés a virágzástól egészen a szüretig lekövethető, ami a betakarítási munkálatokat – ezáltal az értékesítési piac meghatározását és a hosszú távú együttműködéseket is – átláthatóbbá, tervezhetőbbé teszi. A begyűjtött információk közvetlenül elérhetőek, könnyedén szűrhetők akár helyszínre, évszakra, és egyszerűen integrálhatóak a precíziós permetezési rendszerekbe. A korábbi szezonok tapasztalatait figyelembe véve a jövőben még hatékonyabb permetezési terv készíthető.

ABZ DrónA pontos termésbecsléssel hatékonyabbá alakíthatóak a munkafolyamatok

Digitalizációval a tudatos gazdálkodásért

A multispektrális feltérképezéshez alkalmazott Pix4D az állomány homogenitását vizsgálja, így könnyedén kiszűri a növények állapotát károsító körülményeket, betegségeket. Ez a professzionális képfeldolgozó program hatékonyan felméri a gyomosodás mértékét, a növények stresszállapotát és tápanyag-ellátottságát, de egy szőlőültetvény esetén a tőszámlálásra is kitűnően hasznosítható.

ABZ DrónA problémák korai felismerésével csökken a károk mennyisége

A rendszer képes olyan alapos, virtuális modellek készítésére, amelyek elengedhetetlenek a jól megtervezett munkafolyamatok meghatározásához és kialakításához. A Pix4D lehetőséget teremt az információk utólagos, offline feldolgozására, amelyekből korlátlan számú digitális térkép készíthető. Az alkalmazás egy dróneszközzel párosítva NDVI alapján képes soronként vagy táblánként észrevenni a stresszhatást, azonosítani a különböző fertőzéseket. A problémák korai felfedezésével minimalizálhatóak a károk, a termények aktuális állapotának és pontos igényeinek ismerete pedig az optimális permetezés és tápanyagkihordás megtervezésének alapjául szolgálhatnak.

Az ABZ Drone a Pix4D hivatalos hazai forgalmazója, oktatóközpontjukban elérhető számos, különféle szoftvertípusokhoz kapcsolódó specifikus képzés. A szoftvermegoldással támogatott pilóta nélküli légijárművek a mezőgazdaságon túl például a szállítmányozás, az építőipar vagy a bányászat területén is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek – és a sor egyre csak nő.

Az agrártechnológia fejlődése szüntelenül igyekszik lépést tartani a gyorsan változó időjárással és szélsőséges éghajlati tényezőkkel. Az új körülmények új kihívásokat támaszthatnak, ezért fontos, hogy ezek hatékony leküzdéséhez mindig naprakész tudás- és eszköztár álljon rendelkezésre. Érdemes a korábbi szezonok statisztikáit és tapasztalatait alapul véve nekivágni a jövő tervezésének, és tudni azt, mely pontokon szükséges beavatkozni a természetes folyamatokba.

Török Gyula
ABZ Drone Kft.