fbpx

A Corteva szántóföldi bemutatóin az innovációé a főszerep

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 19.

Nagy érdeklődés mellett tartotta idei nyári Portfólió Farm rendezvényeit a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat, amely idén is az innováció és a fenntarthatóság köré szőtte szakmai előadásai és bemutatói fő üzenetét. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megtartott szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatón több mint 400 gazdálkodó a szakmailag megalapozott fajtaválasztáshoz és a hatékony növényvédelmi technológia kiválasztásához kapott szakmai információkat és segítséget.

Közös siker a gazdákkal

Hogy az ellenálló fajtákra és a hatékony növényvédelemre milyen nagy szükség van idén is, azt az is bizonyította, hogy a rendezvény szomszédságában lévő bemutatóparcellák a zuhogó esőben alig voltak járhatók… A lényegről azonban nem maradtak le a meghívottak: a rendezvénysorozattal a Corteva célja az, hogy a magyar gazdálkodók megismerhessék a vállalat legújabb Pioneer® repcevetőmag-kínálatát és a legfontosabb szántóföldi kultúrák védelmében alkalmazható legújabb növényvédő szerek hatékonyságát.

A vállalat júniusban ünnepli a New York-i tőzsdén jegyzett független vállalatként való működésének ötödik évfordulóját. Ez alkalomból a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója, Sergii Kharin a rendezvénysorozaton köszöntötte a gazdákat és elmondta: „Ezt a sikert és eredményeket nem érhettük volna el a magyarországi gazdálkodók nélkül. A Corteva büszke arra, hogy velük együtt segítheti a mezőgazdaság fejlődését, és mindig számíthatunk az együttműködésükre, hogy innovatív és fenntartható megoldásokat tudjunk kínálni a magyar mezőgazdaság számára.”

Corteva Portfolio Farm, Szarvas, Sergii Kharin
Corteva Portfolio Farm, Szarvas, Sergii Kharin (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

Új generációs repcehibridek

A Corteva nemesítési munkájában nagy hangsúlyt fektet az innovációra, hogy a legújabb kukorica-, napraforgó- és repce technológiákat tudja elhozni Magyarországra. E munka eredményeként például tavaly a vállalat elérhetővé tette a magyar gazdák számára a Pioneer® őszi káposztarepce hibridek legújabb generációját, a NextGen hibrideket, melyek kimagasló pergésellenállósággal és kiváló olajtartalommal rendelkeznek. A nyári Portfólió Farmokon elvetett és ismertetett őszikáposztarepce-kínálat tartalmazta ezeket, a PT314 és a PT315 hibrideket.

A rendezvényen bemutatták a BlueN® nitrogénmegkötő mikrobiológiai terméket is, amely tavaly debütált a Corteva magyarországi portfóliójában, és amely az endofita Methilobacterium symbioticum baktérium SB23 törzs segítségével a levegőben található nitrogént teszi elérhetővé növények számára.

Innovatív növényvédelem

A Portfolió Farmok mindegyikén bemutatásra került a Verben™ és a Queen™ gombaölő szerek hatása mind a levelek, mind a kalász védelmében. Az érési folyamat az őszi kalászosok esetében is előbbre tart a megszokottnál, egészségesen várják az aratást. A kukorica és napraforgó talajlakó kártevők elleni védelmét minden bemutatóhelyen a Teflix® talajfertőtlenítő szer végezte – kiváló eredménnyel. A látogatók által megtekintett repce parcellákat a kora tavaszi kártevőktől a Magma® és Sherpa Duo® rovarölő szerek védték meg, amelyek a piretroidok kedvelt tulajdonságait társítják a rezisztens kártevők elleni hatékonysággal.

Corteva Portfolio Farm, Szarvas
Corteva Portfolio Farm, Szarvas (Fotó: Illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán)

Amint arról a gazdák a rendezvényen meggyőződhettek, a Bizon™ készítményben lévő hatóanyagok biztosítják a talajon és a levélen keresztüli hosszú hatástartamot a kalászosok sikeres őszi gyomirtásához. A Runway™ gyomirtó szer bármilyen repce gyomirtási technológiába beilleszthető és valódi, talajon, valamint levélen keresztüli hatással rendelkezik a repce őszi gyomirtásában. A vállalat népszerű terméke a Belkar™ kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a nyárvégi melegigényes gyomnövények ellen, valamint jó hatékonyságú a repcéből nehezen irtható keresztesvirágú fajokkal szemben. A Viballa™ továbbra is hatékony védelmet biztosított a legfontosabb kétszikű gyomnövények ellen a hagyományos és herbicidtoleráns napraforgók esetében.

„Az innováció révén olyan termékeket és szolgáltatásokat hozunk Magyarországra, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy megtermelhessék azokat a termékeket, amelyekre az élelmiszer-rendszernek szüksége van, valamint, hogy megőrizzék az erőforrásokat és fenntarthassák a termőföldet. A Corteva csapata továbbra is azon dolgozik, hogy olyan jövőbe mutató, fenntartható megoldásokat hozzon a hazai piacra, amelyek segítik a gazdálkodók jövedelmezőségét és a magyar mezőgazdaság fenntartható fejlődését” – emelte ki Sergii Kharin az innováció fontosságát.

A gazdálkodók a vállalat legújabb termékeit megtekinthetik a frissen megjelent őszi termékkatalógusban, a termékek elérhetőségéről pedig a vállalat területi képviselőinél és szaktanácsadóinál érdeklődhetnek, akiknek az elérhetőségét itt találják.