Tovább erősítette csemegekukorica portfolióját a Syngenta

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 13.

Három új csemegekukorica fajtát mutatott be a szegmens meghatározó vállalata, a Syngenta. Az intenzív nemesítési tevékenységet folytató vállalat olyan fajtákat kínál a gazdálkodóknak, amelyek az utóbbi évek szélsőséges időjárása közepette is magas termésbiztonsággal termelhetőek.  A vállalat hagyományos szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

 

A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél valamivel kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről a szakemberek. Ennek nagy részét konzervipari és mélyfagyasztó vállalatok dolgozzák fel, majd exportálják a világ számos pontjára.

 

Az időjárási kihívások nemcsak hazánk termelőit, hanem az összes meghatározó európai országot – Franciaországot, Lengyelországot és Szerbiát – is sújtották a szegmensben. Emiatt kiemelkedő termésre idén sem számíthatunk. Az időjárás évek óta egyre erősebben befolyásolja a termelést, a termés mennyiségét. Idén a hűvös tavasz, a késő tavaszi fagyok nehezítették az első táblák fejlődését, és az átlagosnál lassabban haladt a vetések ütemezése is. A korai fajtákat megviselte a kedvezőtlen tavaszi időjárás, de még időben csapadékosra fordult az idő ahhoz, hogy  közepes vagy annál is jobb terméssel kezdődhessen a betakarítási szezon az elmúlt hetekben – ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere a vállalat hagyományos csemegekukorica szakmai napján.

 

A szakember kifejtette: – a csemegekukorica népszerű termék a fogyasztók körében, a közeljövőben a fogyasztás további növekedésére lehet számítani Európában is. A megfelelő árualap előállítása viszont egyre nagyobb kihívás a termelőknek és feldolgozóknak egyaránt. A biztonságosabb termeléshez szükséges genetikai háttér és minőségi vetőmagellátás biztosítása fontos célunk. A termelőknél sokat javult a technológiai színvonal,  de a hatóanyagok számának csökkenése tovább nehezíti a munkájukat. A hazai feldolgozóipari kapacitások stabilak, korszerűek, és további beruházásokra is vannak elképzelések, amely azt jelenti, hogy Magyarország európai vezető szerepe továbbra is megmarad ebben az ágazatban. Országunk stabilan a világ legjelentősebb csemegekukorica termelő, feldolgozó és exportáló országai között van.

 

 

Csemegekukorica kritériumok

A rendezvényen elhangzott: a Syngenta a világ első számú csemegekukorica nemesítő és vetőmag forgalmazó vállalata, a növény a cég 10 legfontosabb zöldségféléje között van. Az idei európai katalógusban összesen 24 csemegekukorica hibrid van, Magyarországon már 10 fajtát forgalmaznak és további újak tesztelése is zajlik.

A termeszthetőség mellett nagyon fontos, hogy a csemegekukorica fajták a feldolgozóipari igényeknek legjobban megfeleljenek, azaz esetükben a termésmennyiség és a szemkihozatal is döntő tényező. A nyersanyagot előállítók és feldolgozók munkáját megkönnyíti, ha egy fajta az optimális érettségtől számítva még akár napokon keresztül a területen maradhat minőségromlás nélkül, azaz jó a lábon tarthatósága. Nem elhanyagolható tulajdonság a kukoricacsövek csuhélevéllel való megfelelő fedettsége sem, amely a károsítók ellen jelent természetes védelmet. Utóbbi azért is rendkívül fontos, mert a kukorica csíkos mozaikvírusos betegsége (MDMV) országszerte egyre több helyen okoz problémát északi irányba húzódva. A korábban a déli megyékre jellemző betegség a szegmens legfontosabb termőterületének számító Hajdúságban is megjelent, és idén már a nem vírusrezisztens fajtáknál gazdasági károkat is okoz. A legkorábbi vetéseknél ma még elkerülhető a jelentősebb víruskártétel,  de hosszabb távon az egyetlen védekezési eszköz a fajtaváltás,  a rezisztens fajták termesztése. A Syngenta nemesítés felkészült az MDMV rezisztens fajták előállítására hangsúlyozta Óváry Ádám, a Syngenta csemegekukorica fejlesztőmérnöke.

 

Újdonságok

A nemesítési irányok meghatározásánál a magyarországi technológia, a klíma és termékigények alapvető fontossággal szerepelnek, e törekvésünk három új képviselője nemrégiben hazánkban is bemutatkozhatott, tette hozzá Óváry Ádám. A TYSON középérésű, 80 napos szuperédes hibrid. Növénye erős, sötétzöld, széles levelű és kitűnő szárszilárdságú. A fajtakísérletekben már pályafutása elején kitűnt szárazság- és stressztűrésével és jó alkalmazkodóképességével. Termésbiztonsága átlag feletti, terméspotenciálja megközelíti a jelenleg piacvezető szuperédes GSS8529 fajtáét. Az egyik fő erénye, hogy a kész kukorica betakarításig minőségromlás nélkül sokáig fenntartható a területen. Nagy szemsorszámú, jó ízű, aranysárga szemek és hibátlanul bekötött, vaskos csövek jellemzik, amelyek jó csuhélevél fedettséggel bírnak.

Az ELEMENT 82 napos, középérésű, normálédes hibrid. Alkalmazkodóképessége a magyarországi éghajlati és termesztési körülményekhez kiváló. MDMV ellenállósága, nagy termőképessége és szemkihozatali aránya miatt ideális választás a csemegekukoricát termesztők, valamit feldolgozók számára. Hosszú, egyöntetű csöveit több mint 5 centiméteres csuhélevél takarja. Mély szemei egyöntetű színűek és a sztenderd normálédes fajtákhoz képest édesebbek. Ez a fajta nagyszerű lehetőséget kínál a hűtőipar számára. Rozsdaellenállósága és kimagasló szárfuzárium toleranciája miatt rendkívül jól szerepel késői vetésekben. Betegségellenállósága, kiváló termőképességgel párosult szemkihozatala, valamint késztermékének minősége egyedülálló a jelenlegi magyarországi fajtakínálatban és így méltón veszi fel a versenyt szegmensében az aktuális piacvezető fajtával.

A GSS6924 82 napos, középérésű, szuperédes hibrid. Ez a fajta tulajdonképpen a GSS8529 erősebb vírusrezisztenciával bíró változata. A GSS8529 Magyarországon az egyik legnagyobb felületen termelt feldolgozóipari csemegekukorica fajta. A GSS6924 fajta tenyészideje kisparcellás és nagyüzemi kísérletek eredményei alapján – körülményektől függően – 1-2 nappal koraibbnak bizonyul az eredeti fajtához képest. További apró eltérés, hogy a csőhossz mintegy 1 centiméterrel nagyobb, a csőátmérő néhány milliméterrel pedig kisebb. Termőképességben és szemkihozatalban csakúgy, mint elődje a legjobbak között van. Ígéretes újdonság az MDMV-vel markánsabban sújtott területekre, valamint alternatíva azon termesztők és feldolgozók számára, akik nem szeretnék kockáztatni a vírusfertőzést.