fbpx

Hidropóniás üvegház, ahol a paradicsom is vidám

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 27.

Befejeződött Magyarország Legszebb Birtokának idei birtokbejárása. Az utolsó nap a felvidéki program főtámogatójának egyik üvegházába is ellátogatott a zsűri: a Top Toma 4,8 hektáros üvegháza egyike a szlovákiai Vidám Paradicsom öt telephelyének. Az 50 éves múlttal rendelkező, egykor nagysikerű kertészet 5 évvel ezelőtt váltott szemléletet és komplett technológiát, és ma már a 4. szezonját élő, Szlovákia-szerte ismert márkát, a Vidám Paradicsomot állítják elő az év 11 hónapjában. A klímavezérelt, termálfűtéses, zárt tápoldatozó- és öntöző rendszerrel rendelkező üvegház szerkezeti előnye többek között a speciális festék- és krétabevonat, aminek köszönhetően áprilistól augusztusig diffúz rendszerként működik. Az energiamegtakarítást a 90 Co-os termálvíz, és annak 2000 m3-es puffertartálya biztosítja, a termést pedig egyrészt a tőzegtápkockák és a holland vetőmagnemesítés, másrészt a know-how, az informatikus kertészek.

A laikusok szerint a paradicsomot mindenki meg tudja termelni. A dunaszerdahelyi kertészet erre már rácáfolt az egyelőre utánozhatatlan 67 kg/m2-es termésrekordjával, vagy a több mint 20-féle fajtájával a mini szilvától, a húsparadicsomon át egész a legújabb kedvencig, a grillparadicsomig. Az itt termelt paradicsom nemcsak a 95%-ban biológiai növényvédelemtől vagy a számítógépvezérelt páratartalomtól vidám. A cégmenedzsment és a kertészet vezetője is arra buzdítja fogyasztókat, hogy kizárólag a friss paradicsom megvásárlására törekedjenek, mert a dunaszerdahelyi kertészetből szedés után 24 órával garantáltan a polcokra kerül az elvárt ízvilágú, zamatos (és vidám) paradicsom.

A zsűri egyébként nem először találkozik a Vidám Paradicsom márkával és technológiával, 2020-ban a Győr melletti Greencoop Hungary Kft-nél jártunk, az erről készült beszámolónk itt olvasható.